Himos tarjoaa monipuolista lumi-iloittelua

Vielä parkkipaikka on hiljainen, ja lokakuinen nurmi viheriöi, mutta ilmassa tuntuu jo talven lähestyminen. Ei mene kauaa, kun tuttu vilinä ja vilske täyttävät Himoksen rinteet.

– Hyvää tänne kuuluu, kauden valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. Pakkasia ja talvea odotellaan, kertoo Himos-Yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala, 51.

Elsin veljen, liiketoimintajohtaja Jouni Ojalan, 48, vastuualueisiin kuuluu muun muassa rinteiden kunnossapito, ja mies selventää, että ulkotyöt monenlaisine kaivamisineen ovat nyt meneillään, joten alueen hiljaisuus on vain pintaa.

Elsin ja Jounin isällä, Juhani ”Jussi” Ojalalla, oli aikoinaan varma visio: Himoksen rinteille Jämsään rakennetaan hiihtokeskus, joka kehittyy ja kasvaa. Vuonna 1984 unelma konkretisoitui, kun hiihtokeskus avasi ovensa. Siitä käynnistyi tarina, jossa on riittänyt monenlaisia käänteitä. Jussin näkemys oli vahva, ja sitä se on edelleen.

– Olin 14-vuotias kun rinnetoiminta Himoksella alkoi. Kyllä täällä tuli jo silloin pyörittyä, lasketella jaksoin vaikka koko päivän, ja töissä olin toki mukana myös, Elsi muistelee.

Tekemisen meininkiä

Lapsina sisarukset asuivat äitinsä kanssa Jyväskylässä, mutta aikaa vietettiin paljon myös isän luona Jämsässä sekä mummolassa Jämsänkoskella. Himos veti puoleensa molempia – laskettelu on nuoresta saakka ollut rakas harrastus, ja töiden tekemiseen perheyrityksessä kasvettiin. Yritys oli alusta asti todellinen koko perheen juttu, muun muassa Jussin äiti oli myymässä rinteiden juurella makkaraa.

Kaksikon tiet tähän hetkeen ovat olleet erilaiset. Jounille laskettelu oli enemmän kuin hupia, sillä hän myös kilpaili nopeuslaskussa ja oli usein kevättalvet ulkomailla. Kilpauran jälkeen Jouni aloitti rinnepäällikkönä vuonna 2000, ja toki jo sitä ennen oli paiskinut Himoksessa monenlaisia hommia.

– Mietin jossain vaiheessa muutakin uraa, mutta kyllä rinnepäällikön pesti sopi minulle erinomaisesti. Harrastan surffaamista ja purjelautailua, ja olin usein kesät poissa, ja talvisin tein täällä töitä. Pidän siitä että on tekemisen meininkiä, jos jotain teen, teen sen tosissani, joten keskittyminen töihin tai surffaamiseen toimi minulle hyvin. Työ hiihtokeskuksessa on monipuolista ja vaihtelevaa, vuodenajat luovat erilaiset periodit tekemiseen, mikä tuo oman jännityksensä mukanaan.

Nykyään Jounin titteli on liiketoimintajohtaja, ja huolehdittavana on rinteiden lisäksi paljon muutakin. Edelleen surffaaminen ja purjelautailu kiinnostavat, ja etenkin laskettelu – miehen voi bongata Himoksen rinteiltä työtehtävissä liikkumassa suksilla kätevästi paikasta toiseen, tai vapaa-aikanaan vaikkapa Pohjois-Suomen hiihtokeskuksista.

Laskettelijoita Himoksella

Murrosvaihetta

Elsi opiskeli ensin vaatesuunnitteluteknikoksi ja suuntasi kauppatieteiden maisteriksi valmistumisen jälkeen elintarvikealalle Etelä-Suomeen. Perheen kanssa käytiin kuitenkin usein Himoksella laskettelemassa, ja vahva yhteys Jämsään säilyi muun muassa hiihdonopettajan tehtävissä. Lopulta Himoksen kutsu kävi niin suureksi, että siihen oli pakko tarttua. Vuonna 2014 Elsi palasi Jämsään ja töihin Himokselle, ja 2018 astui toimitusjohtajan saappaisiin.

– Kyllä tämä luonnon rauha ja verkkaisempi elämäntahti kiehtovat, en kaipaa yhtään Etelä-Suomen ruuhkiin. Tänne muutto oli kuin paluu kotiin. Ja tietenkin on hienoa jatkaa isän ja Päivi Kuokkasen työtä, heille suuri hatunnosto.

Sukupolven vaihdokseen liittyy aina monenlaista pohdittavaa, uusia näkemyksiä ja toimintatapoja. Elsi kertoo, että yhtiö on tietyllä tavalla yhä murrosvaiheessa – jokaisella johtajalla on oma tapansa ohjata yritystä. Juhani ja Päivi ovat edelleen mukana toiminnassa, ja vaikka joskus käytetään painokkaita puheenvuoroja, ovat välit hyvät ja vakaat.

– Arvostan heidän ammattitaitoaan ja kokemustaan. Itse olen toisentyyppinen johtaja kuin isäni; hänen visio oli aina hyvin tarkka, hän oli monessa yksityiskohdassakin mukana, minä puolestani pyrin delegoimaan enemmän vastuuta myös muille, kannatan osallistavaa johtamista.

Sisarusten keskinäinen yhteys toimii hienosti, ja ajatukset ja arvot Himoksen suhteen ovat yhteneväiset. Kuin yhdestä suusta he kehuvat henkilökuntaa. Työntekijöitä on 18 vakituista, ja sesonkiaikana määrä nousee jopa 120 ihmiseen.

– Meillä on todella osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta, josta löytyy myös pitkäaikaista osaamista. Ja joustava, korona-ajan haastava tilanne ymmärrettiin hyvin.

Himoksen rinteitä

Iloa lumesta

Kaksi vuotta sitten avautunut parin hehtaarin kokoinen HimosLumila kutsuu tulevanakin talvena lumi-ilottelun pariin.

– Lapsiperheitä käy Himoksessa paljon, ja Lumila syntyi halusta huomioida juuri heidät entistä paremmin. On valaistus, neljä hissiä, mäkiä niin suksille, pulkalle kuin tubing-renkaalle, myös leikkipaikka, laavuja ja vessa. Positiivista palautetta on ropissut, ja kyllä siellä aikuisetkin ovat viihtyneet, Jouni hymyilee. Myös Jouni voidaan nähdä Lumilassa omien 5- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa.

Uusia tuulia tulevana talvena tuo ensilumenlatu, joka rakentuu Länsi-Himoksen vierestä kohti Pohjois-Himosta. Valaistun reitin pituus on yhteen suuntaan 1,7 km. Säilölumella tehtyä latua on odotettu kuumeisesti, ja pyrkimys on avata se marraskuussa.

Ensilumenladun suunnittelussa ja organisoinnissa ovat mukana Jämsän kaupunki, Himoksen Latuosuuskunta, HimosLomat Oy, Himos-Yhtiöt Oy, Multi-Snowtech Oy, Jämsänkosken Ilves ja Kaipolan Vire. Latupohjan rakentamiseen on saatu tukea Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

– Uusia juttuja on ladun lisäksi lumetustehojen nostaminen. Silloin pakkasjaksoja voidaan käyttää tehokkaammin hyväksi, jolloin ratkaisu on lisäksi ekologinen. Myös snowparkeihin panostetaan, Jouni paljastaa.

Kaikki tämä tukee sitä, mistä Himos jo tunnetaankin: laadukkuudesta. Eniten palautetta tulee rinteiden monipuolisuudesta, lumivarmuudesta ja ennen kaikkea laadusta. Mahdollisimman turvalliset, hyvin hoidetut rinteet ovat valttikortti.

Elsi ja Jouni Ojala

Sisarukset Elsi ja Jouni Ojala luotsaavat Himos-Yhtiöitä yhteistuumin ja jakavat samansuuntaiset ajatukset yrityksen tulevaisuudesta.

Jämsä on hyvä työkenttä

Yhteistyötä eri tahojen kanssa tehdään totta kai, ja kävijöille vinkataan muistakin Jämsän palveluista. HimosLomat ja ravintolat kuten Patapirtti ja Hirvikartano ovat luonnollisesti läheisiä toimijoita. Ojalat puhuvat kaikille osapuolille tärkeästä positiivisesta yhteisöllisyydestä.

Jämsä on erinomainen kaupunki myös hiihtokeskuksen työkenttää kokonaisuudessa ajatellen. Jouni kertoo, kuinka yhteistyö eri urakoitsijoiden kanssa on sujuvaa ja joustavaa. Yhdellä puhelinsoitolla vaikkapa putkimies saapuu paikalle lähestulkoon saman tien. Työn tekijää etsitään aina ensin Jämsästä, ja usein se täältä löytyykin.

– Niin ja Jämsässä on Suomen johtava hiihtokeskusurakointi ja lumetuspalvelu Multi-Snowtech, mikä on ihan loistava juttu, Jouni kehuu.

Jouni asuu perheineen Jyväskylässä, ja Elsi puolestaan Jämsässä Pataniemen rauhassa. Jounille työmatka ei ole ongelma, vaan oikeastaan se on hyödyllinen siirtymä työn ja vapaa-ajan välillä.

– Minulla taas on viiden minuutin matka töihin, ja se sopii minulle mainiosti. Kyllä Jämsässä on hyvä asua, palveluja on riittävästi ja pyrin niitä myös käyttämään. Ja esimerkiksi lasten hammashoito on järjestetty tosi hyvin, lokakuussa 13 ja 17 vuotta täyttävien lasten äiti kehuu.

Myös nuorempaa sukupolvea työskentelee Himoksessa, nimittäin Juhanin ja Päivin poika on töissä huoltohallilla, ennen kuin armeija kutsuu tammikuussa. Joten perheyritys voi kaikin puolin hyvin, ja tulevaisuuteen katsotaan positiivisin mielin. Ja mikä parasta, ihan pian ollaan valmiina tulevan talven lumiriemuihin!

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös