”Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä opiskelemaan”

Juulia mielestä on ollut paljon helpompi keskittyä opinnäytetyön tekemiseen täällä Tehtaalla, kun tekemättömät kotiaskareet eivät ole vieneet huomiota.

Juulia Peippo
sosionomiopiskelia
Metropolia AMK

 

”Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä opiskelemaan”

Juulia Peippo on tällä hetkellä opiskelija. Sosionomiopinnot Metropolia AMK:ssa alkavat olla loppusuoralla. Opinnäytetyö on juuri valmistumassa ja viikon päästä alkaa viimeinen harjoittelu Avituksella Jämsässä.

Juulia on ollut Jämsä Tehdas -etätyötilan käyttäjiä heti alkuajoista lähtien.

– Mä kyttäsin koko alkuvuoden, että milloinka tää aukeaa ja heti rekisteröidyin käyttäjäksi, toteaa Juulia.

Juulia mielestä on ollut paljon helpompi keskittyä opinnäytetyön tekemiseen täällä Tehtaalla, kun tekemättömät kotiaskareet eivät ole vieneet huomiota. Viime torstaina Juulia oli mukana Tehtaan päiväkahvilla ja kertoi, kuinka tie on vienyt ensin Jämsästä pääkaupunkiseudulle ja sieltä jälleen takaisin Jämsään.

Taustalla on se tyypillinen tarina, kuten niin monesti nuorilla. Pois Jämsästä eikä varmasti koskaan takaisin. Vuonna 2014 Juulia muutti Vantaalle ja aloitti maskeeraajaopinnot. Opinnot tuli suoritettua, mutta ala ei kuitenkaan missään vaiheessa imaissut mukaansa. Ei ollut imua eikä paloa.

Soteala oli jollain tavalla kiinnostanut Juuliaa jo pidempään. Vuonna 2018 tuo kiinnostuksen kohde alkoi konkretisoitumaan ja sosionomiopinnot Metropolia AMK:ssa starttasi. Opintojen alussa sosionomin työn sisältö oli vähän hukassa, mutta sitäkin antoisampana Juulia piti tutustumista uusiin, erilaisista taustoista tuleviin ja ajattelultaan erilaisiin ihmisiin.

– Oli todella mielenkiintoista, kun kyseenalaistetaan asioita rehellisesti ja uskalletaan puhua myös hankalista asioista. Tää on ollut sellaista pohtivaa filosofointia, Juulia miettii opiskeluaikaa.

Noin kuuden pääkaupunkiseudulla vietetyn vuoden jälkeen alkoi Juulian mieleen hiipiä ajatus muuttamisesta takaisin Jämsään.

– Toki siihen vaikutti koronakin, mutta suurempi vaikutus oli sillä, että täällä perhe on lähellä ja pikkuvelikin asuu Jyväskylässä, ja onhan täällä asumiskustannuksetkin huomattavasti pienemmät. Ei oma talo olisi ollut mitenkään mahdollista pääkaupunkiseudulla ja tää rauhallinen ympäristö, summaa Juulia tekijöitä Jämsään muuttamisen taustalla.

Juulian on tarkoitus valmistua jouluun mennessä. Sosionomit voivat työllistyä hyvin moneen eri paikkaan muun muassa peruskouluun, päiväkoteihin tai vanhusten pariin.

– Tällä hetkellä olen kallistumassa ehkä jollain tavalla vammaistyön tai koulusosionomin työhön, pohtii Juulia, kun kysytään tulevaa mahdollista työpaikkaa.

Koulusosionomin työhyvinvointia käsittelee myös Juulian valmistumaisillaan oleva opinnäytetyö.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta