Vaarin rakentama talo johdatti Karoliina Kosmaan Jämsään

Reilu vuosi sitten Karoliina Kosmaa asui Espanjassa, ja valmisteli muuttoa Suomeen. Mutta minne kannattaisi asettua, missä olisi paras paikka elää ja asustaa – tietenkin Jämsässä. Seudulla, johon liittyy kultaiset lapsuusmuistot ja vaarin talo.

Jämsänjoki kimmeltää auringonpaisteessa, ja kevään kirkas vihreä suorastaan häikäisee. Karoliina Kosmaa kääntää hymyillen kasvot valoon, ja ihastelee ääneen upeita maisemia. Vuoden verran Jämsässä asuneelle Karoliinalle joki on hyvin tuttu, sillä koti sijaitsee sen varrella Pispalan asutusalueella. Mutta oikeasti Jämsä on naiselle rakasta seutua ajallisesti jo paljon kauempaa.

– Hallissa on vaarini rakentama rintamamiestalo, meidän mökki, jossa olen viettänyt lapsuuteni kesät ja muut lomat. Paljon ihania muistoja. Tämä on itse asiassa se suurin syy siihen miksi olemme täällä nyt, Karoliina kertoo.

 

Ennen Jämsään muuttoa kuitenkin tapahtui paljon, joten parasta on aloittaa alusta.

– Olen kotoisin Turusta. Kävin kuvataidepainotteisen lukion, ja pohdiskelin erilaisia luovia ammatteja. Olen oppinut piirtämään ennen kuin puhumaan, mutta taiteilijuudesta en kuitenkaan haaveillut. Pienenä olin sanonut, että haluan olla ihmisten auttaja.

 

Lukion jälkeen tie vei visuaalisen markkinoinnin ammattitutkintoon, ja somistajan töitä löytyi vaatekaupasta saman tien.

– Pidin näyteikkunoiden suunnittelusta, visuaalisen ilmeen pohtimisesta ylipäätään, ja somistajan hommat olivat mieluisia. Mutta kaikista parasta olivat ehdottomasti asiakkaat, ihmiset keitä päivän aikana kohtasin.

 

Kohtaamisia

Pikkuhiljaa mieleen hiipi ajatus, että voisi opiskella toisenkin tutkinnon. Karoliina pysähtyi miettimään mikä on se juttu mikä erityisesti kiinnostaa, ja vastaus selvisi nopeasti: ihmiset. Jospa olisi mahdollisuus päästä syvemmälle vuorovaikutukseen ihmisten kanssa, mikä se ala voisi olla?

– Pidän käytännönläheisyydestä, ja ensin mietin parturikampaajan ammattia. Mutta sitten huomasin sosiaalialan.

 

Siinä vaiheessa Karoliinasta tuntui, että Turku on jo ”niin nähty”, että oli aika muuttaa. Joten muuttoauto suunnattiin Lappeenrantaan, jossa alkoi sosionomin opinnot ammattikorkeakoulussa.

– Muistan, että pääsykoehaastattelussa kysyttiin, miten voisin hyödyntää luovaa puoltani sosiaalialalla. En osannut ensin vastata mitään, mutta kun minulle kerrottiin miten asiakkaiden kanssa voidaan käyttää luovia menetelmiä, innostuin. Sytyin hommaan heti, ja tiesin että olen löytänyt oman alani, Karoliina muistelee.

 

Sosionomin paperit olivat taskussa vuonna 2012, ja töihin kotihoidon ohjaajaksi nainen suorastaan kiskottiin koulunpenkiltä. Lappeenranta alkoi kuitenkin tuntua liian pieneltä, ja muuttohaaveita siivitti myös eräs vielä tärkeämpi syy. Jämsä oli liian kaukana.

– Kaipasin Jämsään, tämä oli lapsesta saakka niin tärkeä paikka. Joten aloin miettiä uutta asuinpaikkaa lähempänä Jämsää, ja Tampere vaikutti näpsäkältä ratkaisulta. Sain töitä perhekodista, ja aloin valmistella muuttoa.

 

Samanaikaisesti Karoliinan mielessä kävi, että voisihan sitä deittipalvelun kautta tarkistaa, millaisia miehiä Tampereen suunnalla olisi vapaana. Sen piti olla ihan vain pikainen deittisovelluksen testaus ilman sen suurempia tarkoituksia, mutta toisin kävi. Vastaan tuli Eero Kosmaa, mies joka tuntui heti oikealta.

– Kun muutin Tampereelle, muutimme yhteen, ja saman vuoden lopulla, 2013, menimme naimisiin.

 

Ja jälleen Jämsä nousee mukaan tarinaan, ja tällä kertaa aika merkillisellä tavalla. Nimittäin myös Eero tunsi hyvin Hallin, sillä hänenkin sukuaan on samalta seudulta. Osoittautui myös, että pariskunnan äidit tunsivat tätä kautta toisensa. Joten Lappeenrannasta muuttanut Karoliina sekä tamperelainen Eero omasivat sattumalta samankaltaisia lämpöisiä muistoja Jämsästä.

Karoliina Kosmaa - Kuvattu Jämsässä - 19.5.2022

Vaikka auringon helliessä ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen talvi, kertoo Karoliina miten ihanaa oli kokea kunnon talvi Jämsässä, lumineen ja pakkasineen.

Opel Astralla aurinkoon

Karoliinan mieltä poltteli eräs haave. Jospa joskus pääsisi asumaan ulkomaille, kokemaan jotain ihan muuta, erilaista kulttuuria. Aiemmin maailmalla paljonkin reissannut, mm. Australiassa asunut Eero innostui heti. Ratkaisua suunniteltiin rauhassa, kunnes tuli aika myydä ja lahjoittaa lähes koko omaisuus, pakata viimeiset tavarat Opel Astraan ja lähteä matkaan.

– Niin me sitten lähdettiin ajamaan kohti Keski-Eurooppaa. Olihan se hienoa. Päädyimme Espanjaan, siellä rannikolla asui brittiystäviämme, ja sieltä aloimme etsiä kämppää.

 

Löytyi vuokra-asunto, joka oli kuin lottovoitto: kukkulan päällä, merinäköala, iso terassi riippukeinuineen ja mikä parasta, vierashuone. Joten ystäviä Suomesta saapui kylään usein. Elämä vakiintui; hierojana työskentelevä Eero sai asiakkaita, ja Karoliina teki sosiaaliohjausta oman yrityksensä turvin. Hänen asiakkaansa olivat brittejä, jotka ottivat ilomielin englanninkielistä ohjausta vastaan.

 

Toimeliaana naisena Karoliina toimi lisäksi muun muassa esimiehenä asiakaspalvelutiimissä, sekä HR-tehtävissä henkilöstöä ohjaten.

– Kun muuttaa vieraaseen kulttuuriin ja aloittaa siellä työt, on se iso stressitekijä. Moni kipuili asian kanssa, kaipasi tukea, ja minä pyrin auttamaan siinä parhaani mukaan. Olihan minulla itsellänikin aiheesta kokemusta.

 

Lopulta aurinkorannikolla vierähti viisi vuotta, kunnes tuli jälleen aika muutoksen. Korona sekä perhetilanne vaikuttivat lopulta siihen, että Kosmaat päättivät muuttaa takaisin Suomeen. Edessä oli mielenkiintoinen tilanne: ei kotia mihin palata, joten pohdittavana oli, mihin pariskunta kera koiran ja yhden kuution tavarakontin kanssa asettuu.

– Tulimme Halliin. Päätimme pitää mökillä hengähdystauon. Koiralla oli tilaa temmeltää, eikä tarvinnut heti stressata asumisjärjestelyistä – ratkaisu osoittautui loistavaksi.

Karoliina Kosmaa - Kuvattu Jämsässä - 19.5.2022

Karoliina ihastelee Jämsän luontoa ja Jämsänjokea. ”Mies on hommannut kanootin, joten voi olla että tässä joessa tulee vielä itsekin melottua.”

Hurmaava Jämsä ja sen ihmiset

Kosmaat ihastuivat Jämsän seutuun toden teolla, ja kun Eerokin kommentoi Jämsän olevan ”ihan huikea”, oli päätös selvä: tänne jäädään. Asunto löytyi Pispalasta, Karoliina sai sosiaaliohjaajan töitä Jämsän kaupungilta ja Eero puolestaan on jatkanut hierojan hommia, joten elämä on asettunut uomiinsa.

 

Karoliina tekee tällä hetkellä työn ohella työnohjaajaopintoja Tampereella, ja opiskelee sekä työskentelee osittain Jämsä Tehtaalta käsin. Tehdas saa kiitosta toimivista ja rauhallisista tiloistaan.

– Ihmettelin ensin että mikäs paikka se tämä on, kun näin teippaukset ikkunassa. Sitten tulin tutustumaan, ja hämmästyin miten hieno tila, ja erittäin toimiva konsepti kaikin puolin. Tehdas on lisännyt myös yhteisöllisyyttä arjessani.

 

Ensimmäinen vuosi Jämsässä on juurruttanut pariskunnan niin hyvin Jämsään, ettei Karoliina keksi ainuttakaan syytä, miksi muuttaisi pois. Vaarin rakentama talo sekä kultaiset lapsuusmuistot houkuttelivat Jämsään, mutta mitä ovat ne syyt jotka ovat saaneet jäämään tänne? Vastaus tulee saman tien:

– Ihmiset. Ystävälliset ihmiset, jotka juttelevat ja tulevat tutustumaan. Meidät otettiin todella lämpimästi vastaan, tänne on ollut helppo sopeutua. Ja tietenkin luonto; upeat ulkoilureitit joilla tykkäämme liikkua. Palveluita on tarpeeksi, ne riittävät meille, mitään muuta emme kaipaakaan.

 

Myös edullinen asuminen ja se että kaikki palvelut ovat lähellä, saavat kiitosta. Sekä sijainti; Jyväskylä ja Tampere ovat kumpikin sopivan lähellä, ja matka opintojen pariin Tampereelle taittuu vaivattomasti junalla.

 

Eikä se luovuus suinkaan ole Karoliinan elämästä kadonnut, vaan päinvastoin. Sitä saa hyödyntää töissä sekä vapaa-ajalla. Karoliina tarttuu mielellään lyijykynään, ja piirroksia on kotona valtavat määrät. Ehkäpä joku päivä Jämsässä päästään ihastelemaan Karoliinan taidenäyttelyä.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Artikkelin on tuottanut Jämsä Tehdas -etätyötila hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also