”Muutto Jämsään oli paras ratkaisu”

Jarkko ja Sini Salomaa ovat kotoisin Keuruulta ja etsivät omakotitaloa pitkään. Ensin Keuruulta ja lähiseuduilta, mutta sopivaa ei vain löytynyt. Jämsästä viimein löytyi mieleinen omakotitalo. Jarkon työpaikka sijaitsee Jämsässä ja muutto Jämsään toi lisäaikaa perheen arkipäiviin.

Se kolahti heti. Vaalea, iso omakotitalo, ja sijainti täydellinen; syrjässä, metsän reunassa, mutta ei kuitenkaan täysin korvessa. Joten ratkaisu oli sillä selvä – Jarkko ja Sini Salomaa pakkasivat keväällä 2021 muuttoauton ja suuntasivat kohti Jämsää.

Nyt tuossa kauniissa, Pietilän liepeillä sijaitsevassa talossa asustelee kolmekymppisen pariskunnan lisäksi myös vauva Salomaa, haastatteluhetkellä yhden kuukauden ikäinen. Yhdeksänkymmentäluvulla rakennettua taloa on remontoitu huolella ja hartaudella, ja lopputulos on ihastuttavan valoisa ja kodikas.

Kotia on rempattu paljon, ja lähes kaikki sisätiloissa laitettiin uusiksi. ”Nyt alkaa näyttää kivalta, olemme lopputulokseen tosi tyytyväisiä”, Sini ja Jarkko kertovat

Asumisen tarinat Salomaat2

Se on Salomaiden tärkein paikka, oma koti, ja myös Jämsä tuntuu jo omalta kaupungilta.

– Olemme kotoisin Keuruulta, ja etsimme omakotitaloa pitkään. Ensin Keuruulta ja lähiseuduilta, mutta sopivaa ei vain löytynyt. Päätimme laajentaa etsintöjä Jämsään monestakin syystä, Sini kertoo.

Yksi syy oli se, että Jarkko on jo neljä vuotta ollut töissä jämsäläisessä ase- ja erätuotteisiin erikoistuneessa Aawee Oy:ssä. Ajatus lyhemmästä työmatkasta houkutteli, ja ratkaisu osoittautui erinomaiseksi.

– Onhan tämä hienoa, olen saanut kaksi tuntia lisäaikaa arkipäiviin, kun se aika ei kulu enää auton ratissa. Aivan paras ratkaisu tässä tilanteessa, perheellekin jää aikaa paremmin.

Ympärillä pitää olla tilaa

Aviopari ei ehtinyt käydä Jämsässä katsomassa kuin muutamaa taloa, kun se oikea tuli vastaan. Kohde ilmaantui eteen ikään kuin ohimennen, sillä ensin käytiin katsomassa erästä toista taloa, ja samalla mieleen tuli että lähettyvillä oli joku toinenkin myynnissä, ja niin välittäjältä kysyttiin jospa sitä pääsisi vilkaisemaan.

Sijainti oli asia joka hurmasi heti.

– Juuri tällaista olimme etsineet. Selvää oli että emme halua liian lähelle keskustaa, vaan omaan rauhaan, mahdollisimman lähelle luontoa. Olen maalta kotoisin, kyllä ympärillä pitää olla tarpeeksi tilaa, Sini juttelee.

Jarkko puolestaan on asunut kerrostalossa omien sanojensa mukaan ”aina, eli ihan tarpeeksi”, ja halusi nimenomaan jotain muuta. Mies harrastaa metsästystä ja kalastusta, ja se että metsään saa astua suoraan kotipihalta on iso juttu.

Salomaat osoittautuvat luonnossa viihtyväksi pariskunnaksi, joka arvostaa Jämsän metsiä ja maisemia monin tavoin. Kumpikaan ei osaa kuvitella asuvansa suuren kaupungin melskeessä, sillä luonnonpolut peittoavat asfaltin mennen tullen.

– Täällä on hyvät metsästysmaat ja kalastusvedet, joten hyvin olen Jämsässä viihtynyt, Jarkko nauraa.

Menestyksekästä ampumista

Työssään Jarkko pystyy hyödyntämään tietämystään ja kokemustaan metsästyksestä sekä aseista. Jarkko on kilpailuissakin menestystä kerännyt urheiluampuja, joka hallitsee niin sporting-lajit kuin metsästysammunnatkin. Saavutuksista löytyy parin vuoden takaa pohjoismaiden metsästysammunnan mestaruuskisoista monenlaista mitalia: henkilökohtainen hopea open- ja yleisessä luokassa sekä kultaa compakista ja joukkuekilpailusta.

– Joo se oli sellainen hupireissu Ruotsiin kavereiden kesken, oli vähän itsellekin yllätys että pärjäsin niin hyvin.

Jarkon ammuntaharrastus on alkanut pikkupoikana papan vanavedessä. Haulikkoammunnan kisoissa hän kilpaili jo 10-vuotiaana, ja sen verran hyvin se sujui, että ikämiehet jäivät kakkoseksi. Joten siitä lähtien kun haulikon sai auki polvea vasten, on laji kiehtonut.

Myöskään Sini ei pelkää aseita, vaan lähtee mielellään mukaan jahtiin. Vaikka tunnustaa olevansa Jarkon rinnalla vain ”sellainen sunnuntaiharrastaja”, kaatoi hän viime reissullaan kaksi peuraa, ollessaan kahdeksannella kuulla raskaana.

Metsästyksessä kiehtoo tietynlainen jännitys ja tunnelma, mutta myös se että silloin ainakin tietää tarkalleen mistä liha on peräisin, ja mitä se on. Perheen koira, kahdeksanvuotias mäyräkoira Sakke on iso osa harrastusta.

– Sakella on kaatoja alla 122. Hyvä koira, ajaa kaikkea mahdollista, Jarkko kertoo ja lisää, että keväällä Sakke saa uuden kaverin, kun perhe kasvaa yhden saksanseisojan verran.

Sinin ja Jarkon marraskuussa syntynyt tytär on kirjaimellisesti uusi jämsäläinen. Vanhemmat muuttivat Keuruulta Jämsään keväällä

Vauvaperheen arkea

Salomaat ovat tykästyneet Jämsään, ja kokevat että heidät on otettu hyvin vastaan.  Tai kuten he itse toteavat hyväntuulisesti: ”ei kukaan ole ainakaan pahaksi laittanut.”

Etenkin Jarkolle Jämsä on ollut tuttu jo ennestään työpaikan kautta. Kavereita sosiaalisella miehellä oli Jämsässä jo ennen muuttoa. Lähihoitajana työskentelevä Sini sai töitä Jämsänkoskelta kotihoidosta heti keväällä, ja kertoo että uudessa työpaikassa hänet otettiin lämpimästi vastaan. Työpaikka on mukava, ja sinne on kiva palata kun sen aika koittaa.

Nyt Sini on äitiyslomalla, ja arki täyttyy toisenlaisesta hoitamisesta ja vauvahuumasta. Myöhemmin mahdollisuus osallistua harrastuksiin ja solmia uusia ystävyyssuhteita lisääntyy, nyt aika kuluu oman perheen parissa.

– En ole vielä ehtinyt paljoa kaupungin tapahtumiin, harrastuksiin ja muihin menoihin tutustumaan, ensin odotusaika ja nyt vauva-arki täyttää elämän. Kunhan tyttö vähän kasvaa, varmasti tulen paneutumaan paremmin siihen mitä kaikkea Jämsässä voi tehdä.

Vaikka elo on pyörinyt pitkälti töiden, remppaamisen ja perheen ympärillä, Salomaat ovat huomanneet Jämsän monet harrastusmahdollisuudet. Nyrkkeily on kuulunut lukioikäisestä asti Jarkon elämään, ja myös Jämsässä on lajia päästy kokeilemaan. Korona on tuonut omat haasteensa toimintaan, mutta vakaa aikomus on jatkaa nyrkkeilyä.

– Paikallisen nyrkkeilyseuran, Jämsän Kisailijoiden meininki vaikuttaa hyvältä. Kaverin innoittamana olen muutamissa treeneissä käynyt.

Jämsän päivystys on tärkeä

Himos oli ennestään tuttu niin laskettelurinteiden kuin huvitteluidenkin saralta. Jarkon kummitädillä on siellä mökki, jossa on aikaa vietetty paljon. Kun muuttoa Jämsään mietittiin, nousi Himos keskusteluissa esiin.

– Ajateltiin että ainakin Himoksella on monenlaista tapahtumaa ja toimintaa, että ihan vireä paikka tämä Jämsä on.

Monet festarit on vuosien saatossa Himoksella kierretty, sekä Areenan keikat. Jarkko myös muistelee useita kavereiden polttareita; ensin ollaan oltu Mennalan Anssin luotsaamalla paintballkentällä pelaamassa, ja sitten suunnattu juhlimaan Himokselle.

Riittävät palvelut saavat myös kiitosta, pariskunta kokee että täällä on kaikki mitä tarvitaan.

– Esimerkiksi Jämsän sairaalan päivystys on ihan loistava juttu, olemme joutuneet kumpikin siellä käymään, ja saatu todella hyvää palvelua. Toivottavasti se pysyy täällä jatkossakin, Sini pohtii.

Jämsän sijainti on myös asia, joka nousee esiin. Matka on lyhyt ja kulkuyhteydet hyvät niin Jyväskylään kuin Tampereelle. Mummolat sijaitsevat Keuruulla, eikä sinnekään ole liian pitkä matka.

– Ei ole tarvinnut kertaakaan katua päätöstä muuttaa Jämsään. Meillä on täällä asiat oikein hyvin.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also