Rakkaus kuljetti Jämsään

Jenni Möttöstä, Sini Rantaa, Sanna Tammista ja Heidi Kainulaista yhdistää paitsi pienet lapset, Jämsän musiikkiopiston musiikkileikkikoulu eli muskari, myös eräs mielenkiintoinen seikka. He kaikki ovat muuttaneet Jämsään rakkauden perässä.

Neljä äitiä ja yhdeksän lasta, lisäksi muutama koira, viettävät leppoisaa kesäiltaa elokuun lämmössä. Puheensorina, nauru ja monenlaiset kiljahdukset täyttävät Juokslahdella sijaitsevan perinteikkään Konkola -nimisen maatalon pihan. Jenni Möttösen ja Juha Välimaan kotona ystävykset lapsineen ovat tuttuun tapaan kerääntyneet yhteen kahvittelun merkeissä.

Heidin, Sannan, Jennin ja Sinin mielestä Jämsässä on hyvä elää, ja lapsiperheelle on tarjolla monenlaista tekemistä

Asumisen tarinat muskariäidit2

JenniäSini RantaaSanna Tammista ja Heidi Kainulaista yhdistää paitsi pienet lapset, Jämsän musiikkiopiston musiikkileikkikoulu eli muskari, myös eräs mielenkiintoinen seikka. He kaikki ovat muuttaneet Jämsään rakkauden perässä.

Sanna, 26, hankki vuonna 2017 koiranpennun, mikä osoittautui monella tapaa merkittäväksi päätökseksi; se oli tavallaan alkusysäys hänen ja nykyisen aviomiehen Tuukka Tammisen tarinalle. Sanna nimittäin lähti silloiselta asuinseudultaan Pieksämäeltä Luhankaan paimentamaan koiriensa kanssa lampaita, ja matkalla tapahtui jotain. Tuli Tinder-osuma.

Tinder on nettideittailun sovellus, joka hyödyntää paikkatietoja. Joten kun Sanna siirtyi lähemmäs Jämsää, sovellus löysi erään jämsäläisen Tuukan. Heti seuraavana vuonna, 2018, Sanna pakkasi muuttokuorman ja niin Jämsä sai uuden asukkaan.

– Ratkaisu oli helppo, olin valmis lähtemään Pieksämäeltä. Tuukalla on aikaisemmasta liitosta 8- ja 6-vuotiaat pojat, ja hän haluaa pysyä täällä heidän lähellään. Se sopi minulle oikein hyvin, Sanna hymyilee. Nyt perheeseen kuuluu myös yhteinen tytär, hieman yli 1-vuotias Frida. Koti on Juokslahdella, aivan Jennin naapurissa.

Jennin, 30, tie Konkolan emännäksi on alkanut Juhan tapaamisesta 2014, ja seuraavana vuonna nainen jo muutti Jyväskylästä Jämsään. Nyt parin arkeen tuo vauhtia kaksi lasta, kolmevuotias Lotta ja vähän yli vuoden vanha Linnea.

Monta tietä Jämsään

Sini, 32, on autoillut Juokslahdelle kolmen lapsensa kera Hopsusta, jossa hän on asunut vuodesta 2012 saakka. Vantaalta lähtöisin olevalle Sinille oli selvää, että koti perustetaan Jämsään, sillä täällä on puoliso Juho Pitkälän isännöimä maatila.
– Me tapasimme agrologiopintojen kautta. Heti valmistumisen jälkeen muutin Hopsuun.

Nyt Sinin ja Juhon tilalla kirmaavat myös kolme lasta, Veera, 8, Vilma, 5, ja Valtteri, 1. Sinin ja Jennin miehet tunsivat toisensa, joten heidän kauttaan naiset tutustuivat. Ja lopulta kuvioon tulivat mukaan myös Sanna ja Heidi.

Heidi, 29, puolestaan päätyi Jämsään 2013. Kuopiosta lähtöisin oleva Heidi ja Vantaalta kotoisin oleva Leevi Mattila ajautuivat paikkakunnalle monen mutkan myötä.

– Meidän suhde alkoi vitsailusta, yhteisen kaverin kautta. Opinnot toivat alun perin Leevin Jämsään, ja lopulta hän sai työpaikan Patrialta, joten asetuimme tänne, Heidi kertoo. Nyt pariskunta sekä puolitoistavuotias tytär Miisa asuvat Jämsänkoskella. Jämsän sijainti on oivallinen myös sikäli, että kumpaankin mummolaan, Kuopioon ja Vantaalle, on yhtä pitkä matka.

Tällä porukalla on rutkasti kokemusta siitä, millaista on muuttaa Jämsään, ja millaista täällä on elää lapsiperheenä. He myös tietävät, miten paljon ihmissuhteet ja uudet ystävät vaikuttavat uudelle paikkakunnalle sopeutumiseen.

– Minä tykästyin Jämsään heti. Tuukka tutustutti kaupunkiin ja auttoi sopeutumisessa kaikin puolin. Nautin tästä luonnosta, koirien kanssa ulkoilusta ja rakastan sitä että vesistöjä on kaikkialla, Sanna kommentoi.

Jenni sen sijaan tunnustaa, ettei alku ollut ihan helppoa. Ystävyyssuhteiden solmiminen ei tapahtunut käden käänteessä, mutta etenkin lasten syntymän myötä tilanne on muuttunut.
– Nyt täällä on tosi hyvä olla. Pidän tämän seudun rauhasta, siitä että on väljyyttä ja tilaa. Olen kotoisin Kivijärveltä maatilalta, joten sikäli on ollut mutkatonta asettua tänne.

Asumisen tarinat muskariäidit3

Muskari johti ystävyyteen

Naisten puheista huokuu ystävyyden arvostus, kiitollisuus siitä että elämässä on ihmisiä joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia, tehdä kaikenlaista, kokea vertaistukea. Kaisa Ahon vetämä muskari on perimmäinen syy nelikön kohtaamiselle.

–Viihdyimme porukassa, ja niin aloimme muskarin jälkeen käydä syömässä. Usein menimme Eloselle, joka muuten on oikein lapsiystävällinen paikka. Kun muskari siirtyi etäopetukseen, aloimme tavata aina jonkun kotona ja tehdä ruokaa yhdessä, Heidi selittää.

Paljon muutakin on yhdessä tehty, esimerkiksi Sanna ja Heidi ovat seikkailleet Himoksen poluilla, ja ovat naiset saaneet nauttia yhteisistä illanvietoista myös ilman lapsia. Ystävyydestä aiotaan pitää kiinni jatkossakin, vaikka aikataulujen sovittelussa onkin omat haasteensa.

Musiikkiopisto saa kiitosta erinomaisesta muskarista mutta myös muusta opetuksesta. Sinin tytär Veera on soittanut viulua jo kolme vuotta, ja tykännyt kovasti.
– Minä olen soittanut pianoa, ja itse asiassa nyt voisikin harkita, jos aloittaisi soittotunnit uudestaan, ja innostaisi myös lapset mukaan, Jenni pohtii.

Asumisen tarinat muskariäidit 3

Tekemistä pienille sekä isoille

Lapsiperheille Jämsässä riittää tekemistä ja touhua, mikä on ilahduttanut suuresti. Alueen leikkipuistoja kehuu koko joukko.
– Hyväkuntoisia puistoja on paljon, etenkin nyt uusittu liikennepuiston yhteydessä oleva leikkipaikka on mahtava! Pienille on puuhaa, ja viihtyy siellä isommatkin.

Jämsänkoskella sijaitsevaa kirpparikauppa Vadelmatarhaa hehkutetaan myös.
– Laadukasta tavaraa edullisesti myynnissä, ja on ollut muutakin mukavaa puuhaa. Upeaa palvelua kaikin puolin.

Myös seurakunnan perhekerhot ovat olleet tilaisuus tavata muita perheitä, ja toiveissa on että koronatilanteen helpottuessa myös erilaiset tapaamiset ja tapahtumat jälleen käynnistyisivät normaalisti. Myös uimahalli palveluineen kiinnostaa. Heidin suunnitelmissa onkin osallistua Miisan kanssa perheuintiin, jos suinkin vain mahdollista.

Syksyn myötä Heidi ja Sanna aikovat aloittaa aivan uuden harrastuksen:
– Aloitamme Studio Flow -tanssisalilla twerkkaustunnit, pääsimme kokeilemaan lajia kesällä Sannan polttareissa ja innostuimme, Heidi sanoo ja kiittelee jämsäläisen Studio Flown ammattitaitoista toimintaa.

Jämsän palvelut ylipäätään ovat ystävysten mielestä varsin hyvät. Ruokapaikat, kuten Elonen, Hirvikartano ja Jämsänkosken Vanha Mylly keräävät kiitosta. Innostunutta keskustelua syntyy myös elokuvateatterista, Jämsän Kinottaresta, ja naiset alkavat saman tien tutkailla tarjontaa ja suunnitella mitä elokuvaa lähtisivät katsomaan.

Konkolan pihamaa henkii perinteistä suomalaista maalaismaisemaa. Sanna, Sini, Jenni ja Heidi perheineen arvostavat Jämsän rauhaa ja luonnon läheisyyttä.

Asumisen tarinat muskariäidit1

Seudun hyvistä puolista puhuttaessa myös Himos monine mahdollisuuksineen ja harrastusmaastoineen nousee esiin.
– Ja onhan tämä Jämsän luonto aivan uskomattoman hieno. Ja rauha. On täällä hyvä olla, poiskaan en lähtisi, Sanna kiteyttää.

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also