Viihtyisä ympäristö hurmasi kesäjämsäläiset

Milla Lehtonen ja Kim Blad muuttivat kesäksi Jämsään töiden perässä, ja kotoisa asunto löytyi vaivattomasti. Ensimmäinen yhteinen koti on tuntunut hyvältä. Vaikka tulevaisuus kuljettaa toisaalle, ei Jämsää unohdeta.

Tie on rauhallinen, pihassa muutama lapsi kirmailee ja leikkii, joku opettelee pyöräilyä. Grillauspaikalla ei ole tällä kertaa ketään, mutta siinä voisi hyvin olla perhe viettämässä kesäiltaa. Milla Lehtonen ja Kim Blad asuvat Jämsän Tervasmäessä, kaupungin omistamassa kerrostalossa, jossa eletään kansainvälisissä tunnelmissa.

– Talo taitaa olla tällä hetkellä täynnä, suurin osa on ukrainalaisia. Kun etsimme asuntoa talo oli vielä tyhjä, mutta silloin jo tiedettiin että pian tilanne muuttuu. Onneksi saimme tämän asunnon, olemme viihtyneet hyvin, Milla kertoo. Vieressä Casper, puolitoistavuotias kultainennoutaja kommentoi innokkaalla hännänheilutuksella.

Toukokuun alussa Jämsään muuttanut pari päätyi paikkakunnalle Millan töiden takia. Opintoihin liittyvä viimeinen harjoittelu sekä samalla kesäsijaisuus on meneillään Jämsän jätehuollontarkastajana. Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Milla valmistuu ympäristösuunnittelijaksi vuoden päästä.

– Se taisi olla huhtikuuta, kun laitoin avoimen hakemuksen Jämsän kaupungille, ja pian minuun otettiin yhteyttä ja työt alkoivat heti toukokuussa. Joten muutto Kangasalta järjestettiin pikaisella aikataululla.

 

Yhteinen koti Jämsään

Miten Jämsä sitten tuli Orivedellä syntyneen Millan mieleen työnhakuvaiheessa, johtuu siitä, että poikaystävä Kim on täältä kotoisin. Ajatus Jämsään muutosta tuntui kummankin mielestä mielenkiintoiselta.

– Olen muuttanut paikkakunnalta pois jo lapsena, mutta perhettä ja muuta sukua asuu täällä, joten minulle tämä oli tuttua seutua. Jämsä tuntuu kodilta. Milla sen sijaan ei tuntenut kaupunkia ennestään lainkaan, Kim juttelee.

Kiinteistö Oy Jämsänmäen asunto löytyi vaivattomasti, ja nuorenparin toiveita kuunneltiin. Vastaan tuli remontoitu, pohjaratkaisultaan toimiva yksiö kerrostalosta, kohtuullisen matkan päästä keskustasta. Kiitosta saa erityisesti asumisneuvoja, joka oli valmis auttamaan ja ymmärsi pariskunnan tilanteen.

Ukrainalaisten kanssa rinnakkaiselo on sujunut mainiosti, kielimuurista huolimatta. Muuttotilanteessa kohteliasta kantoapua oli heti tarjolla. Talo saa kiitosta myös rauhallisuudestaan ja hyvästä äänieristyksestä.

– Naapureista tai rappukäytävästä ei kantaudu mitään ääniä, ihan hämmästyttävän hyvä äänieristys kaikin puolin.

Alusta asti oli selvää, että kyseessä on väliaikainen koti, joten tilava yksiö riitti mainiosti. Jämsänmäen kanssa oli helppo tehdä määräaikainen sopimus, sillä se ei vaadi pitkäaikaista vuokralaisuutta. Kesän lopulla pariskunnalla on joka tapauksessa edessään muutto: Kimin tuleva opiskelupaikka määrittää sen, käännetäänkö muuttoauton nokka Porvooseen vai Turkuun.

– Ei ole lainkaan mahdoton ajatus, että muuttaisimme joskus pysyvästi Jämsään, mutta vielä kaikki suunnitelmat ovat avoinna. Olemme kyllä viihtyneet Jämsässä oikein hyvin, tämä on meidän ensimmäinen yhteinen koti, ja heti muuton jälkeen tuli tunne että tähän olisi mukava jäädä.

 

Paljon tekemistä ja nähtävää

Jämsä on hurmannut etenkin viihtyisällä ympäristöllään, ulkoilureiteillä ja maisemilla. Vaikka pariskunta ei ole täällä vielä kauaa asunut, on moni paikka jo tullut tutuksi. Lenkkeilty on muun muassa Jämsänkosken rantatiellä, ja Synninlukkoonkin on ehditty tutustua.

– Uusi paikkakunta kiinnostaa kovasti, on mukava tutkailla mitä kaikkea täällä on. Ja on ollut hienoa huomata, että nuoret on otettu hyvin huomioon, esimerkiksi maauimalan alue on tosi kiva, siellä on vaikka mitä tekemistä, Milla kehuu.

Millan työ kaupungilla on sujunut hienosti, ja erityisesti työyhteisö saa kiitosta.

– Olen aiemmin tehnyt ihan erilaista työtä, joten on tässä ollut opettelemista. Ala kyllä tuntuu omalta, vaikka en vielä osaa sanoa mihin erikoistun, ympäristösuunnittelu on kuitenkin tosi laaja alue. Työyhteisö on täällä mahtava, minut otettiin heti lämpimästi vastaan, mikä on auttanut paljon uuden opettelussa ja sopeutumisessa.

Kim ja Milla kuvailevat jämsäläisiä mukaviksi ja leppoisiksi. Suhtautuminen uusiin kesäasukkaisiin on ollut positiivinen, ja on ollut ”kiva höpötellä” ihmisten kanssa vaikkapa Akuliinassa.

– Joo, Akuliina on hyvä paikka, ja siellä on muuten maukkaat pitsat. Myös mielenkiintoisia esiintyjiä. Niin ja Himos tietenkin, siellä ollaan käyty festareilla ja keikoilla. Tänä kesänä on ihan mahtavaa, kun päästään festareilta kotiin yöksi.

Vaikka nuorenparin tulevaisuus onkin avoinna, eikä vielä voi tietää mihin tie vie, yksi asia on varmaa:

– Kyllä me Jämsässä tullaan jatkossakin ainakin käymään, se on ihan selvä. Jämsä on jo nyt tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös