30 vuotta luovuutta ja taiteen paloa

Kultaa ja hattaraa on juhlanäyttely, joka kertoo jämsäläisen kuvataiteilija Piippa Mutikaisen tarinaa.

Piippa Mutikainen

Kultaa ja hattaraa

Avoinna ti-su klo 12–17, avoinna 28.5.2023 asti, 

Galleria Kivipankki, Seppolantie 7, 42100 Jämsä

Vuonna 1997 Galleria Kivipankissa nähtiin ensimmäistä kertaa jämsäläisen Piippa Mutikaisen taidenäyttely. Tosin se ei ollut varsinaisesti ihka ensimmäinen näyttely, mutta ensimmäinen gallerianäyttely. Nyt draaman kaari huipentuu, sillä 30-vuotistaiteilijavuottaan viettävä Piippa tuo juhlanäyttelynsä tietenkin Kivipankkiin. Kultaa ja hattaraa on avoinna 28.5. asti.

– Tämä on retrospektiivi, syväluotaus kolmelle eri vuosikymmenelle. Esillä on veistoksia, maalauksia, esinekoosteita ja installaatio, teoksia on yhteensä 70, Piippa kertoo.

Moni jämsäläinen taiteenystävä varmasti muistaa Piipan näyttelyt, muun muassa hänen Pikku Galleriassaan. Nykyään Pikku Galleria toimii ainoastaan ateljeena, mutta se ehti jättää pysyvän jäljen taidekentällemme 16 vuoden toiminta-aikanaan.

Piippa aloitti kuvataiteen parissa vuonna 1993, jolloin työhuone löytyi Saksalan palvelukeskuksen vanhasta leipomosta. Sittemmin taidetta on työstetty monissa eri paikoissa, kunnes vastaan tuli Pikku Galleria 2000-luvun alussa.

Kultaa ja hattaraa häikäisee monipuolisuudellaan, ja on hyvä osoitus taiteilijan laajasta osaamisesta. Matkan varrella tekniikat ja aihepiirit ovat vaihdelleet, tosin alusta saakka luonto ja ihminen, etenkin nainen, ovat olleet inspiraation lähteinä.

– Uusiutuminen ja liikkeellä oleminen on ollut elinehto. Vapaus on ajanut minua eteenpäin. Ideat ammennan omasta elämästäni, luonto sekä ihmisluonto kiehtovat, kuten myös henkisyys ja mystiikka.

Taiteilijuuden rinnalla on aina ollut muutakin työtä, esimerkiksi kuvataiteen ja joogan ohjaamista. Asetelma on sopinut Piipalle, sillä minkäänlaisia suorituspaineita ei taiteen tekemiseen ole ollut koskaan.

30 vuoden aikana teoksia on syntynyt valtava määrä, joiden joukosta näyttelykokonaisuus valikoitui lopulta helposti. Kaikki eri vaiheet eivät toki ole mahtuneet mukaan.

– Aloitin veistoksilla, ensimmäiset vuodet menivät kädet pastassa ja savessa. Sitten löysin luonnonkivet, liikuin paljon Päijänteellä, ja vastaan tuli upeita, veden hiomia kiviä. Toisella vuosikymmenellä tuli tarve tehdä isoja maalauksia, lopulta käytännön syyt vaikuttivat siihen että teokset pienenivät. Kolmannella vuosikymmenellä mukaan tuli ripaus kultaa.

 

Myöskään näyttelyn nimeä Piippa ei joutunut kauaa pohtimaan. Kulta viittaa juuriin sekä siipiin, jotka ovat kantaneet tähän asti, antaneet mahdollisuuden tehdä työtä mitä rakastaa. Hattara puolestaan on luovuutta, innostumista, etsimistä ja löytämistä.

– Eikä näitä tarvitse erottaa toisistaan, päinvastoin, ne tukevat toisiaan. Tämän näyttelyn työstäminen on ollut mielenkiintoinen prosessi myös itselle, eräänlainen aikamatka.

Kierrätysmateriaali on kiinnostanut Piippaa jo pitkään, se miten vanhasta muovautuu jotain muuta, jotain aivan uutta. Materiaali itsessään voi inspiroida. Nyt viime aikoina värit ovat tulleet rytinällä – tämä näkyy myös näyttelyn tuoreimmissa töissä.

Kesällä Piipan taidetta pääsee ihastelemaan BELA biennaalissa Pieksämäellä sekä Jyväskylässä Galleria Hopan näyttelyssä.

30-vuotinen taidetaival on vaikuttava kokonaisuus, jossa totisesti riittää monenlaista katseltavaa. Taiteidenvälisyys on Piipalle läheinen asia, sillä hän itse nauttii yhtä lailla muun muassa musiikista ja runoudesta. Tähän liittyen ideana onkin järjestää näyttelyn aikana Kivipankissa myös erilaisia tapahtumia. Tiistaina 16.5. onkin luvassa Runon ja musiikin siivin -ilta.

– Taide ja kulttuuri antavat energiaa ja iloa, parhaimmillaan lähtemättömiä elämyksiä. Se on upea voimavara, ihan kaikille.

Kultaa ja hattaraa

Galleria Kivipankki

Seppolantie 7, 42100 Jämsä

Avoinna ti-su klo 12–17

www.piippamutikainen.com

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös