Diivat viihdyttää Tenholla

Kiperiä tilanteita, riemukasta irrottelua ja hervotonta sanailua on tarjolla Teatteri Tenholla, kun Diivat pääsee vauhtiin helmikuussa.

Teatteri Tenho

Diivat

Ensi-ilta 3.2.2024

 

– Muistakaa vuorosanat ja varokaa huonekaluja, tsemppaa ohjaaja Päivi Lahtinen ennen Teatteri Tenhon harjoitusten alkua. Illan aikana kommentista aukeaa aivan uusi ulottuvuus, mutta jääköön se tässä vaiheessa salaisuudeksi. Pääsin ilokseni seuraamaan kameran kera Tenhon lauantaina 3.2. ensi-iltaan saapuvan Diivat-näytelmän läpimenoharjoituksia, ja tuttuun tapaan luvassa on taidolla ja tarkkuudella tehtyä tekemistä.

Vielä viimeiset asusteet päälle, tarkistus että pullot ovat lavalla oikeissa paikoissa, ja ohjaajan lämminhenkinen muistutus läsnäolon merkityksestä.

– Nyt nautitaan, ollaan tässä hetkessä, ja tehdään yhdessä!

 

näyttämöllä Olli Pernu ja Satu Lehtinen

Diivoja voi kuvailla älyttömäksi farssikomediaksi, se on täynnä täpäriä tilanteita, nasevaa sanailua ja irrottelua. Juonesta en halua paljastaa mitään muuta, kuin että rahan perässä tehdään erinäisiä asioita. Käsikirjoittaja on amerikkalainen Ken Ludwig. Päivi kertoo, että näytelmä ei ole perinteinen farssi, mutta siinä on farssimaisia piirteitä, paljon tapahtumaa ja vauhtia. Nyt haluttiin tietoisesti keskittyä kevyeen hauskanpitoon.

– Hyväntahtoinen näytelmä, voisi jopa sanoa että lämminhenkinen. Ja onhan meillä tässä upea porukka, mukava että olemme saaneet uusia kasvoja Tenhon lavalle. Pidän myös siitä, että saan työskennellä eri-ikäisten kanssa.

Päivi kertoo olevansa pikkutarkka ohjaaja, joka hioo mielellään näytelmän yksityiskohtia myöten kuntoon. Lopulta lukuisat pienen pienet seikat vaikuttavat teatterielämykseen. Myös tekstiin sukelletaan syvälle, ja hahmoihin rakennetaan taustatarinoita.

Diivat näytelmän harjoituket.

– Joo, me keskustellaan hahmoista paljon, leikitellään yhdessä, pohditaan muun muassa heidän välisiä suhteitaan. Erittäin toimiva metodi, tykkään siitä että luodaan tarinaa myös itse, Ippa Palmgren kertoo. Ipan rooli on tällä kertaa hyvin erilainen kuin aiemmin.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun teen vanhan naisen roolin, on ollut aivan ihanaa tehdä tätä! Ja onhan meillä muutenkin mennyt tosi hyvin, hieno porukka koossa, Ippa kiittelee.

Ensimmäistä kertaa näyttämöllä nähdään 17-vuotias Reino Halttunen, tai pitää tarkentaa että ensimmäistä kertaa lavalla kokoillan näytelmässä. Näytelmäkerhoissa sekä Tenhon teatterileireillä Reino on ollut mukana.

– Olen tykännyt tosi paljon, ja ehdottomasti aion jatkaa näyttelemistä tämänkin projektin jälkeen.

Reino kertoo opiskelevansa Jämsän lukiossa. Koulun ja harrastuksen yhdistämisessä ei ole ollut ongelmia, vaan päinvastoin, teatteri tuo hyvää vastapainoa opiskelulle. Kirjasto on osoittautunut erinomaiseksi opiskelupaikaksi ennen harjoitusten alkua.

Tenhon lavalle ensimmäistä kertaa astelevat myös Jaana Hytönen ja Satu Lehtinen, jotka tosin saattavat olla katsojille tuttuja: Jaana Kuoreveden Nysältä ja Satu J+J Teatterista.

– Rekon kanssa vaihdoin muutaman sanan viime kesänä meidän Kuoreveden teatterin esityksen jälkeen, ja sen jälkeen ajattelin että minäpäs laitan Rekolle viestiä, että voisi olla mielenkiintoista näytellä joskus myös Tenholla. Ja tässä sitä nyt ollaan, Jaana nauraa.

näyttelemässä Veikko Äikiä ja Jaana Hytönen.

Diivojen äänimaailman suunnittelusta vastaa Reko Himanen, mutta varsinaisen ääni- ja valopöydän takana istuu tällä kertaa 15-vuotias Maisa Kanerva.

– En ole koskaan aiemmin tehnyt mitään tällaista, mutta kun Reko kysyi että kiinnostaisiko, vastasin heti että totta kai. Reko on opettanut miten homma toimii, ja onhan tämä tosi mielenkiintoista. Oikeastaan mua kiinnostaa ihan kaikki teatteriin liittyvä aina käsikirjoittamisesta alkaen. J+J Teatterin nuorten ryhmässä olen mukana kolmatta vuotta, ja viime kesänä näyttelin myös Jämsän Kesäteatterissa.

Tenhon väki kehuu Maisaa yhteen ääneen:

– Maisa oppi tosi nopeasti, hänellä on hyvä taju näytelmän rytmin merkityksestä. Lahjakas kaikin puolin, Reko tiivistää.

Tenholaisten kannustava ilmapiiri tulee hienosti esiin harjoituksissa – kaikki tukevat toisiaan, rohkaisevat, ja yhdessä viihdytään ja mikä parasta, nauretaan. Myös yleisö pääsee pian nauramaan, kun esityskausi 3.2. starttaa.

Näyttämöllä Satu Lehtinen

Ohjaus: Päivi Lahtinen
Käsikirjoitus: Ken Ludwig
Kääntäjä: Reita Lounatvuori
Valot ja äänet: Maisa Kanerva

Rooleissa: Satu Lehtinen, Reino Halttunen, Reko Himanen, Reijo Himanen, Jaana Hytönen, Olli Pernu, Veikko Äikiä ja Ippa Palmgren.

Lippujen hinnat:

Peruslippu: 17 euroa
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat: 15 euroa
Nuoret (alle 18 v.): 12 euroa

Ryhmät (yli 15 henkilöä): 14 peruslipun hinta + 1 ilmaislippu, (yli 30 henkilöä) 28 peruslipun hinta + 2 ilmaislippua jne. Ryhmien suositellaan varaavan lippunsa hyvissä ajoin, jotta paikkoja riittää varmasti kyseiseen esitykseen.

Esitykset:

La 3.2 klo 16
Ke 7.2. klo 18
To 8.2. klo 18
Ke 14.2. klo 18
Su 18.2. klo 16
Ke 21.2. klo 18
To 22.2. klo 18
Su 25.2. klo 16
Ke 28.2. klo 18
La 2.3. klo 16

Maksuvälineinä toimivat: käteinen, korttimaksu, Smartum (liikunta- ja kulttuurisetelit, Smartum-sovellus, Smartum-kortti) sekä Edenred (liikunta-ja kulttuurisetelit, Edenred-sovellus, Edenred-kortti) ja E-Passi.

Huom! Kahviossa käytämme ainoastaan käteistä

Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia

Säterintie 1
42100 Jämsä

Yhteydenotot ja varaukset:

050 5377895
teatteritenho@gmail.com

www.facebook.com/teatteritenho/

Diivat-näytelmän näyttelijöitä

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös