Herran huomassa sattuu ja tapahtuu

Risto Hakolan uusin näytelmä saa kantaesityksensä Jämsänkoskella – Herran huomassa on pläjäys parisuhdekomediaa, farssimaista menoa ja hulvatonta sanailua.

J+J Teatteri

Herran huomassa

Ensi-ilta 11.11.2023

Jämsänkosken teatteritalo

 

Paikallislehtien päätoimittajapäivillä käydään läpi monia tärkeitä asioita, kuten että kenestä tulee Keuruulle uusi päätoimittaja, lintutieteilijöiden konferenssissa puolestaan pohditaan muun muassa valkoselkätikan tilannetta ja ystävän kanssa matkataan kesämökille. Vai hetkinen, mites se oikein menikään? Kuka matkusti ja minne, ja ennen kaikkea miksi?

J+J Teatterin Herran huomassa on todellinen pläjäys parisuhdekomediaa, mukana ripaus farssimaisia piirteitä ja musiikkiteatteria. Kyseessä on Risto Hakolan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä, jonka kantaesitys nähdään ensimmäistä kertaa koko maailmassa lauantaina 11. marraskuuta.

– Teksti on saanut alkusysäyksen jo aikoja sitten, korona-aikana osallistuin eräälle luovan kirjoittamisen verkkokurssille, ja sen myötä kirjoittelin niin sanottuja aamusivuja. Eli aamuisin heti herättyä kirjoitetaan tajunnanvirtaa, ihan mitä vain mieleen juolahtaa. Lopulta minulle kehkeytyi ajatus paikasta, jonne kokoontuu ihmisiä erilaisista syistä ja taustoista. Tämä tilanne ja paikka, joka nyt siis on Herran Huoma -niminen majatalo, oli se mistä tarina lähti liikkeelle, Risto muistelee.

Herran Huoma on erityislaatuinen majatalo, jonka ohjenuorana on, ettei tekemiset seinien sisältä ulos leviä, ja varsin monenlaiset seikkailut suorastaan kuuluvat asiaan.

Näytelmän harjoituksissa Tani Lindroos ja Iina Raatika.

Alun perin ajatus oli kirjoittaa farssi, mutta lopulta teksti muuttui matkan varrella melkoisesti. Risto on Jämsän oma sanataituri ja teatterin moniosaaja, joka on kirjoittanut monia näytelmiä. Humoristinen Herran huomassa ei suinkaan ole kirjoitusprosessina ollut helpoimmasta päästä.

– Jotenkin tuntuu, että vakavammat aiheet ovat olleet helpompia kirjoittaa, vaikka kyllä jotain Isomäki-Fromiakin tuli monta versiota kirjoitettua.

Muutoksia käsikirjoitukseen on tehty myös harjoitusprosessin aikana.

– Oikeastaan vasta siinä vaiheessa kun ollaan lavalla, nähdään mikä toimii ja mikä ei. Kasassa on jälleen kerran tosi taitava porukka, joten hyvähän tässä on näytelmää tehdä, Risto kehuu.

Näyttämöllä Minna Kivi, Tani Lindroos ja Kaapo Hakonen.

Pääsin seuraamaan harjoituksia kameran kera, mutta paljoa en viitsi juonesta etukäteen paljastaa. Mutta kerrottakoon että harjoitusten alussa heitetty kuvaus ”naistennaurattaja kiperässä tilanteessa” kuvaa kokonaisuutta melkoisen hyvin. Vaikka Herran huomassa onkin komediaa, on siinä syvempääkin ajatusta. Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille.

Kuva näytelmän harjoituksista.

Iina Raatikainen on yksi seitsemästä näyttelijästä, ja hän, kuten kaikki muutkin, antaa kehuja koko porukalle.

– Heti otettiin lämpimästi vastaan, oli helppoa tulla mukaan. Ristoa en tuntenut ennestään, on ollut mukavaa olla Riston ohjattavana, selkeä ohjaaja, joka antaa meille myös tulkinnan varaa, kuuntelee ja kunnioittaa näyttelijöitä. Ja onhan meillä ollut tosi hauskaa treeneissä, saanut nauraa kunnolla.

Iina on aloittanut teatteriharrastuksen alakouluikäisenä Partalan teatterikerhossa Himasten ohjauksessa. Niiltä ajoilta on paljon lämpimiä muistoja. Partalan kerhosta tie vei Teatteri Tenhoon, ja viime vuonna Iina nähtiin J+J Teatterissa Noita palaa elämään -näytelmässä.

– On mukava päästä tekemään nyt ihan toisenlaista näytelmää. Rooli on mielenkiintoinen.

Myös Tani Lindroos kertoo, että oma rooli on hyvinkin mieleinen.

– Tähän oli jotenkin helppo sujahtaa, tätä on ollut hauska tehdä. Ja muutenkin olen innoissani, mahtava porukka koossa, ja tosi hyvä ilmapiiri.

Tani Lindroos harjoituksissa.

Myös Jenni Lehtonen on viihtynyt erinomaisesti.

– On hienoa päästä nyt tekemään vähän isompaa roolia kuin aiemmin, olen saanut kehittää ja syventää hahmoa. Ja pääsen myös lavalla ilmaisemaan monenlaisia tunteita, mikä on ollut mielenkiintoista.

Vaikka kyseessä on hauskaa komediaa, se ei suinkaan tarkoita samaa asiaa kuin helppo, vaan ihan päinvastoin. Häntäheikin roolissa nähdään Jukka Lahtinen.

– Hauska näytelmä, jossa henkilöillä on suuret puheet, mutta loppujen lopuksi ollaan aika tavanomaisia tyyppejä. Haastavaakin on, rytmi on tiivis ja ajoitusten kanssa saa olla tarkkana.

Tunnelma harjoituksissa on paikoitellen suorastaan hulvaton, ja näin ulkopuolisen korvin täysin absurdit keskustelupätkät, joihin liittyy muun muassa sukkahousut, kengän heittäminen ja hämmästyneiden ilmeiden ajoittaminen kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta. Ja kyllä, sitä tulee lopputulos olemaan – piristystä pimeyden keskelle, oivallista ohjelmaa pikkujoulukauteen.

Näytelmää harjoittelemassa Jukka Lahtinen, Kaapo Hakonen ja Kaisa Rantala.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Risto Hakola

Lavastus ja puvustus: Kaija El Ibourki

Lavasterakenteet: Reijo Peltonen ja Jesse Sipovaara

Valot ja äänet: Jon Pettersson

Musiikkitaustat: Matti Ekman

Harjoitusajan kuiskaus: Aija Heino

Tarpeisto: Kaija El Ibourki ja Jesse Sipovaara

Tuottaja: Risto Hakola.

Rooleissa: Jukka Lahtinen, Kaisa Rantala, Jenni Lehtonen, Kaapo Hakonen, Iina Raatikainen, Tani Lindroos ja Minna Kivi.

 

Esitykset: la 11.11. klo 15, ti 14.11. klo 19, to 16.11. klo 19, pe 17.11. klo 19, su 19.11. klo 15, ti 21.11. klo 19, to 23.11. klo 19, pe 24.11. klo 19, su 26.11. klo 15, ti 28.11. klo 19, to 30.11. klo 19, pe 1.12. klo 19, su 3.12. kl0 15, ti 5.12. klo 19. pe 8.12. klo 19 ja la 9.12. klo 15.

Liput: peruslippu 18 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 16 €, nuoret alle 18 vuotta 10 €.

Ryhmäliput: 15 euroa (ryhmän minimikoko 10 henkeä, yli 20 hengen ryhmissä 2 ilmaista) Kahvit ja pulla/suolainen ryhmille 4 euroa/hlö.

Ikärajasuositus 12 vuotta.

 

Tiedustelut, varaukset: 050 466 9627 tai toimisto@jjteatteri.fi, ryhmävaraukset myös 050 546 9740/Hakola.

Näytelmän harjoittelua.

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös