Jämsän oma Tuhkimo

J+J Teatterin nuoret esittävät Kestikievarin Tuhkimon, joka vie katsojat 1700-luvulle Jämsään. Käsikirjoittaja on Risto Hakola, ohjaaja Maria Telén, ja tähtinä loistaa 13 nuorta.

J+J Teatterin nuoret (NuTe)

Kestikievarin Tuhkimo

Ensi-ilta 6.4. Jämsänkosken teatteritalolla.

 

Meneillään on lauluharkat, Kalliolle kukkulalle helähtelee komeasti ulko-ovelle. Petra Huujärvi antaa ohjeita, vielä kerran otetaan alusta.

– Hei mahtavaa, olette hyviä, tästä tulee hieno, lauluja opettamaan saapunut Petra tsemppaa.

Käynnissä on J+J Teatterin nuorten ryhmän (tunnetaan myös nimellä NuTe) harjoitukset, näytelmänä Kestikievarin Tuhkimo, jonka ensi-ilta on lauantaina 6.4. Ohjaaja Maria Telén kertoo, että tänään on tarkoitus ensin käydä läpi lauluja, sen jälkeen muutamia kohtauksia, katsotaan kuka tulee mistäkin suunnasta lavalle ja koska, ja treenataan myös tanssia. Vielä ei olla läpimenovaiheessa, ja käsikirjoitukset eli plarit, ovat vielä näyttelijöillä lavalla.

Heti alusta asti on selvää, että energiaa tällä porukalla riittää. Iloinen pulina ja hyörinä täyttää teatterin, vaihdetaan roolivaatteita, yksi keskittyy repliikkien opiskeluun, toinen pohtii miten menuetin askeleet menivät, entä musiikin ajoitus, vaihdetaan kuulumisia ja tuumitaan esimerkiksi keinutuolin oikeaa paikkaa.

Mietittävänä on valtava määrä yksityiskohtia, ja Maria vastailee eri suunnilta heiteltyihin kysymyksiin samalla kun käy vielä plaria läpi. Ohjaajan rauhallisuus, lempeä mutta jämäkkä ote sekä uskomaton organisointikyky toimii, ja on pakko ihailla sitä miten langat pysyvät Marian käsissä.

J+J Teatterin nuorten ryhmän näyttelijöitä

Tuhkimossa nähdään 13 nuorta, yläkoulu- ja lukioikäisiä. Osalla on jo usean vuoden teatteriharrastus takanaan, osa on ensikertalaisia. Maria kehuu porukkaa omatoimiseksi ja innokkaaksi. Tällä kertaa näytelmä oli valittu valmiiksi ennen harjoitusten alkua; käsikirjoitus on Risto Hakolan, jota voidaan kutsua Jämsän teatterikentän monitaituriksi.

Maria kuvailee, että kyseessä ei ole perinteinen satunäytelmä, vaan nyt tuttua klassikkosatua käsitellään hieman uudella otteella.

– Tarina sijoittuu 1700-luvulle Jämsään. On koomisia piirteitä, mutta sanomaa myös, liittyen esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuteen.

Risto kommentoi puhelimitse, että näytelmä on pääosin realistinen kertomus, vaikka toki ripaus taikaa on seassa. Vuonna 2016 NuTe esitti Riston kirjoittaman Lumikki ja seitsemän kääpiötä, joten tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun tartutaan klassikkoon.

– Olen tehnyt isäni puolen sukuselvitystä, ja kävi ilmi että sukuni on ollut kestikievarin pitäjiä. Siitä sain idean tästä ympäristöstä. Historiallista asiaakin on mukana, kuten viittauksia terveydenhuollon ensiaskeliin, joita on otettu 1700-luvun puolivälin jälkeen.

Asiasisältöä siis on, ja Risto pohtii että ehkä näytelmä voisi vertautua paremmin Tuhkimosta viimeaikoina tehtyihin elokuviin, eikä niinkään perinteisiin satunäytelmiin. Se on kokoperheelle soveltuva, mutta samalla kannattaa ihan pienimpien katsojien kanssa huomioida, että se on kokoillan täyspitkä näytelmä.

Nuorten ryhmäläisiä näyttömöllä

Tuhkimon roolissa nähdään Maisa Kanerva, 15, joka on jo kolmatta vuotta mukana nuorten ryhmässä.

– Halusin tällaisen kiltin tytön roolin, tämä on kiinnostavaa vaihtelua, kun aiemmin olen tehnyt niin toisenlaisia osia. Risto on hyvä kirjoittaja, ja innostuin tästä tekstistä heti, Maisa sanoo.

Ella Hyppölällä puolestaan on pitkään ollut ajatus, pieni kipinä, että ehkä sitä joskus voisi itsekin lähteä mukaan teatteriin. Teatteri sinänsä ei ole 16-vuotiaalle vieras juttu, sillä äiti, Kaisa Rantala, on nähty paikkakunnan lavoilla monta kertaa.

– Harrastan kilpaurheilua, se on ollut iso osa mun elämää pienestä lähtien. Nyt sitten ajattelin, että voisihan tässä rinnalla kokeilla jotain muutakin. Viime keväänä näin nuorten Ei elämää vaan koulua varten -näytelmän, se oli tosi hyvä, ja ajattelin että tuo voisi olla kivaa.

Hyvä porukka, jossa kaikki otetaan huomioon, saa kehuja. Myös Maria saa Ellalta kiitosta kannustavasta mutta sopivan tiukasta asenteesta.

Nuorten ryhmäläisiä harjoituksissa

Myös 17-vuotias Achil Piotelat on ensimmäistä kertaa näyttelijänä J+J Teatterissa. Tähän johti kaverin, Olli Veijasen kanssa tehty sopimus.

– Olli on ollut mukana ennenkin, ja sovimme että jos Olli tulee judoon, mä voin lähteä mukaan teatteriin. Olli ei innostunut judosta, mutta mä olen kyllä tykännyt tästä teatterista. Harrastan siis lisäksi judoa, jalkapalloa pelaajana sekä valmentajana, ratsastusta ja musiikkia, soitan pianoa ja kitaraa, tykkään myös laulaa.

Kun tähän kaikkeen vielä yhdistää opiskelun Jämsän lukiossa, ei voi kuin hämmästellä, mistä nuori mies kaiken energiansa ammentaa. Vaikka nytkin Achililla, sekä kaikilla muillakin, on täysi koulupäivä takana, riittää iloa ja tarmoa vielä koko illan treeneihin.

Ja täytyy sanoa, että meininki on harjoitusten loppuun saakka aivan mieletön. Jokainen porukasta tietää, että sitoutuminen ja tuntikausien uurastus kuuluvat asiaan. Kukaan ei valita, vaikka tälläkin kertaa harjoituksissa on kulunut jo yli kolme tuntia. Nuoret itse heittävät ideoita, ehdotuksia ja selvästi tässä ollaan yhdessä tekemässä mahdollisimman hyvää näytelmää. Ja mikä parasta, tekeminen on hauskaa. Myös minä lähden teatterilta kotiin hyväntuulisena, posket kipeänä nauramisesta.

Nuoret ansaitsevat ehdottomasti täydet katsomot näytöksiinsä, joten kannattaa jo tässä vaiheessa napata esitysajat talteen, ja tulla paikan päälle tukemaan erinomaista harrastustoimintaa ja tietenkin nauttimaan oivallisesta esityksestä!

Nuorten ryhmän harjoitukset

Käsikirjoitus: Risto Hakola
Ohjaus: Maria Telén
Puvustus ja lavastus: Kaija EL Ibourki
Valo- ja äänisuunnittelu: Jon Pettersson
Tuottaja: Minna Kivi

Rooleissa:
Anni Siltala, Kiira Hietanen, Jesse Sipovaara, Ella Hyppölä, Maisa Kanerva, Pumi Ikonen, Emilia Lindroos, Aliisa Karppinen, Odetta Karstila, Achil Piotelat, Sofia Selenius, Olli Veijanen ja Neea Pahula.

 

​Ensi-ilta: la 6.4. klo 15

Muut esitykset:
ti 9.4. klo 9 (koululaisnäytös)
pe 12.4. klo 18.30
su 14.4. klo 15
pe 19.4. klo 18.30
su 21.4. klo 15
ti 23.4. klo 18.30
pe 26.4. klo 18.30
su 28.4. klo 15
pe 3.5. klo 18.30
su 5.5. klo 15
ti 7.5. klo 9 (koululaisnäytös)
to 9.5. klo 15 (helatorstai)

nuorten ryhmäläisiä

Liput:

17 eur/ peruslippu
15 eur/opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet
10 eur/alle 18-v.
ryhmät 13 eur/hlö (minimikoko 10 hlö, yli 20 henkilön ryhmissä 2 ilmaista)

Perhelipputarjous (lapset alle 18-v.):

40 eur/sis. 2 aikuista ja 2 lasta
32 eur/sis. 2 aikuista ja 1 lapsi
30 eur/sis. 1 aikuinen ja 2 lasta
20 eur/sis. 1 aikuinen ja 1 lapsi

Tiedustelut ja varaukset: 050 4669627 (myös whatsapp) tai toimisto@jjteatteri.fi.

Käsikirjoitusteksti

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös