Lumoava marraskuu

Maarit Räsäsen valokuvanäyttely Galleria Kivipankissa johdattaa marraskuun herkkyyden ja symboliikan sekä omakuvien pariin.

Maarit Räsänen
Marraskuu on jo täällä
Galleria Kivipankki
Avoinna 30.11.2023 saakka

 

Maa on routainen, kasvit valmistautuvat talveen, yöpakkaset kiristyvät. Pimeä hiipii aiemmin, ja luonto hiljenee. On marraskuu. Marraskuun nimi tulee marras-sanasta, joka tarkoittaa kuolevaa, tai kuoleman ennusmerkkejä. Kyseessä on monen moittima kuukausi, mutta onko se lopulta suotta parjattu ja jopa pelätty? Onko marraskuussa kauneutta ja herkkyyttä, jotain sellaista erityisyyttä, joka pysäyttää ja ehkäpä rauhoittaa?

On, ehdottomasti on. Jos asiaa kysytään jämsäläiseltä valokuvaajalta ja yrittäjältä Maarit Räsäseltä, on vastaus helppo: marraskuu on upea ja kiehtova. (Ja itse olen marraskuun lapsena ja ihailijana täysin samaa mieltä.)

Maaritin Marraskuu on jo täällä -teossarja on esillä Jämsän Galleria Kivipankissa marraskuun loppuun saakka.

– Pari vuotta sitten olin ystäväni valokuvanäyttelyssä Jyväskylässä, ja sanoin miehelleni ääneen mieleeni nousseen ajatuksen: haluan itsekin pitää oman näyttelyn, ja voisin sillä juhlistaa 50-vuotissyntymäpäivääni. Noh, nyt se vuosi sitten on, ja näyttely on tässä. Tuntuu kyllä todella hienolta.

Maarit Räsäsen taidetta

Marraskuu oli luonteva aihe monestakin syystä. Maarit on syntynyt marraskuussa, eikä koskaan ole kokenut kuukautta synkkänä. Kiinnostavaa on muun muassa se, miten marraskuussa veden olomuodot ovat alati muuttuvassa tilassa.

– Kuvaan valokuvataiteen keinoin marraskuun haurautta, kauneutta ja asemaa luonnon ja ihmisen vuodenkierrossa. Teoksissani on katoavaisuuden ja kuolevaisuuden symboliikkaa. Kaikki elollisuus on hurmaavan kaunista ja arvokasta, ja kuitenkin suhteellisen lyhyttä ja katoavaa. Teokseni viestivät iloa ja kiitollisuutta syntymästä ja olemassaolosta, mutta mukana on myös luopumisen haikeutta.

Aluksi ajatuksena oli, että kaikki kuvat olisi otettu marraskuun aikana, mutta ajatus vaihtui.

– Kyse on muustakin kuin ajanjaksosta, kyse on mielentilasta. Näyttelyssä on kuvia myös kesäisistä niittykukista, joiden äärellä olen kokenut vahvasti eräänlaisen marraskuisen tunnetilan. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän suren upeiden kesäisten kukkasten lyhyttä elinaikaa. Nimi Marraskuu on jo täällä oli oikeasti todellinen oivallus, minkä koin kesäisellä niityllä.

Jo nopealla vilkaisulla on selvää, että luonto inspiroi Maaritia. Perinteisiä luonto- tai maisemakuvia teokset eivät suinkaan ole. Kuvat houkuttavat pysähtymään, niiden tyyli, tekniikka ja ilmaisukieli poikkeavat ilahduttavasti tavanomaisista realistisista luotokuvista. Kaikkia kuvia on käsitelty enemmän tai vähemmän, ja myös teosnimillä on suuri merkitys.

Lisäksi esillä on omakuvia, jotka nousevat vahvasti esiin luonnon keskeltä. Maarit kertoo, että niihin liittyy iso tarina, oma kasvukertomus.

– Olen syntynyt uskonnolliseen perheeseen ja yhteisöön, mutta nuorena jo koin että tämä ei ole mun juttuni, en mahdu niihin raameihin, asetelmiin ja odotuksiin. Joten irtaannuin yhteisöstä, ja olen tehnyt kovan työn oman identiteettini rakentamisessa. Vihdoin nyt tunnen rauhaa asian suhteen, ja tästä kaikesta on kummunnut tarve tehdä omakuvia.

Maarit Räsäsen taidetta

Valokuvaamisesta Maarit on tykännyt aina, mutta ammattina se alkoi kiehtoa siinä vaiheessa, kun viitisen vuotta sitten ura kuvataiteen ja käsityön opettajana tuli tiensä päähän.

– Halusin opiskella uuden ammatin, ja valokuvaaminen oli aika luonteva valinta. Vuosi sitten suoritin media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon Jyväskylän Gradiassa, ja nyt teen saman alan ammattiopintoja.

Eräs unelma toteutui tämän vuoden alussa, kun Maarit avasi oman valokuvaamon Jämsään Kelhänkadulle. Kuvaamo MR on työtila ja kodikkaan viihtyisä luonnonvalostudio. Monenlaiset henkilö- ja tuotekuvaukset onnistuvat studiolla, sekä toki myös muualla, lähestulkoon missä tahansa.

– Tällä hetkellä työni on pääsääntöisesti perhe- ja henkilökuvausta, mutta teen myös tuotekuvauksia sekä erilaisten tilojen ja tapahtumien kuvausta. Tykkään työstäni valtavasti, ja opin koko ajan lisää, niin kuvaajana sekä yrittäjänä.

Maarit totisesti on monipuolinen kuvaaja, ja tämän lisäksi hänen taiteellisessa ilmaisussaan on useita tasoja. Itse pidän siitä, että katsojalle jää tilaa tulkintaan. Jos haluaa, voi teokset kokea kauniina kuvina, ilman sen kummempaa pohdintaa, tai sitten voi miettiä laajemmin tematiikkaa, ja sitä miten marras-aihe ilmenee, ja mitä teosnimet puolestaan kertovat. Toivon suuresti, että Maaritin valokuvataidetta päästään ihastelemaan myös tulevaisuudessa.

Maarit Räsänen galleria Kivipankilla

Marraskuu on jo täällä Galleria Kivipankilla 9.-30.11.2023.

avoinna ke-su klo 12–17.

Seppolantie 7, Jämsä

 

Maarit Räsänen

p. 041 319 4501

maarit@maaritrasanen.com

www.maaritrasanen.com

Maarit Räsäsen taidetta

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös