Suuri osa varhaiskasvatuksen asiakasperheistä saa palvelut aiempaa edullisemmin

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajat muuttuvat maaliskuun alussa. Tämän takia kaikkien varhaiskasvatuksessa olevien hoitolasten maksupäätökset tarkistetaan 1. maaliskuuta 2023 lukien.

Muutokset johtuvat varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muuttumisesta.

– Tulorajat nousevat niin paljon, että suurella osalla perheistä varhaiskasvatusmaksut tulevat pienenemään, sanoo Jämsän kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen.

Varhaiskasvatuksen enimmäismaksu on 10,7 prosenttia perheen bruttotulojen ja tulorajan välisestä erotuksesta. Esimerkiksi nelihenkisen perheen tuloraja, joka vähennetään perheen bruttotuloista on tällä hetkellä 4267 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 6000 euron bruttotuloilla nelihenkinen perhe maksaa enimmillään 185 euroa kuukaudessa varhaiskasvatuksesta, kun perheestä on yksi lapsi varhaiskasvatuksessa. Maaliskuun alusta lähtien saman perheen tuloraja on 5675 euroa. Tällöin lapsen varhaiskasvatusmaksu on 55 euroa kuukaudessa.

Muutoksen takia perheiden ei nyt tarvitse toimittaa uusia tulotietoja, vaan päätös tehdään samoilla tulotiedoilla kuin edellinen maksupäätös. Halutessaan uudet tulotiedot voi kuitenkin toimittaa helmikuun loppuun mennessä Daisy-järjestelmän tuloselvityksen kautta.

Kaikkien perheiden tulotiedot ja lasten varhaiskasvatusmaksut tarkistetaan kuitenkin uuden toimintakauden alkaessa 1.8.2023. Tästä tiedotetaan perheitä erikseen.

Korkein varhaiskasvatuksen asiakasmaksu on edelleen 295 euroa kuukaudessa. Pienin perittävä lapsikohtainen maksu on 28 euroa kuussa. Esiopetuksen osuus varhaiskasvatuksesta on maksutonta.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuksi määrätään enimmäismaksu, jos hakija ei ole ilmoittanut perheen tuloja.

Tulorajojen muutoksen todellista vaikutusta vuoden 2023 talousarviossa esitettyihin asiakasmaksutuottoihin voidaan arvioida myöhemmin keväällä. Vuonna 2022 varhaiskasvatuksen asiakasmaksutuottoja kertyi 542 000 euroa.

Jämsän sivistyslautakunta päätti varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteista kokouksessaan 26. tammikuuta 2023.

Tutustu varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteisiin tarkemmin täällä.

 

 

Lisätiedot:

Varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen, puh. 040 5079571

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Leena Puoliväli-Kananen, puh. 040 578 2114 (pe 27.1.2023)

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös