Teatteri Tenho tarttui Agatha Christien klassikkoon

Salaperäistä tunnelmaa, jännitystä ja mielenkiintoisia kohtaloita on luvassa Teatteri Tenhon kevään näytelmässä. Eikä yksikään pelastunut on esityksessä huhtikuun ajan.

Teatteri Tenho

Eikä yksikään pelastunut

Ensi-ilta 1.4.2023

 

Saarella sijaitsevaan taloon on kutsuttu kymmenen henkilöä. Paikalla on toki palveluskuntaa, mutta isäntäväestä ei näy jälkeäkään. Pian eräs tunnettu lastenloru alkaa tulla toteen, kun yksi toisensa jälkeen menettää henkensä. Jo tämän perusteella moni takuulla arvaa mistä on kyse; tietenkin Agatha Christien klassikosta Eikä yksikään pelastunut (1939).

Teatteri Tenho tekee kulttuuriteon tuomalla kuuluisan klassikon lavalle Jämsään. Jännitysnäytelmä ei ole mikään helppo juttu, mutta Tenho on tässä onnistunut ennenkin. Ohjaaja Reko Himanen kertoo pitäneensä Christien kirjoista nuoresta saakka, ja kun Hiirenloukku vuonna 2021 onnistui niin hyvin ja keräsi paljon kiitosta, päätti Tenhon sakki toteuttaa toisenkin Christien tekstin.

– Tenhon intiimi tila luo mahdollisuuksia ja haasteita. Jännityksen ja tunnelman välittämiseen tämä antaa monia mahdollisuuksia, mutta toisaalta varaa herpaantumiseen ja epävarmuuteen ei ole yhtään kun yleisö on niin lähellä.

Tuttu tarina on kestänyt aikaa mainiosti – kyseessä ei suotta ole klassikkoasemaan yltänyt romaani. Pääsin kameran kera seuraamaan harjoituksia, ja oli hienoa huomata miten alkuperäistä tarinaa ollaan kunnioitettu, ja monia oivaltavia ratkaisuja on joukossa. Jo harjoituksissa aisti, että tunnelma on kohdillaan ja kutkuttavaa jännitystä on ilmassa. Ensi-ilta 1.4. on jo lähellä.

Moni näyttelijöistä, noin puolet suunnilleen, on ensimmäistä kertaa mukana Tenhon produktiossa. 16-vuotias Alisa Hakonen on näytellyt jo kuusi vuotta, ja Rekon pyynnöstä innostui mukaan Tenhon porukkaan.

– Tekstistä ja näytelmän tunnelmasta tykkäsin heti, mielenkiintoista olla tekemässä tällaista jännitysnäytelmää, paljon olen oppinut uutta.

Myös Terttu Talikainen on tykännyt jännitysnäytelmän tekemisestä, ja kiittelee hyvää yhteishenkeä, ja sitä että mukana on niin monen ikäisiä.

Jyväskylässä asuva Olli Pernu sen sijaan on täysin ensikertalainen teatteriharrastuksen parissa.

– Olen kotoisin Jämsästä, ja tunnen Rekon jo kouluajoilta, katsomossa olen ollut lukuisia kertoja. Nyt sitten kysyttiin lähtisinkö mukaan, ja ajattelin että voisihan tätä kokeilla. On kyllä ollut mukavaa, ei ole tarvinnut katua.

Mitä suljetulla saarella lopulta tapahtuu, miten lastenloru menee ja kuka on syyllinen, selviää Tenhon lavalla tulevan esityskauden aikana. Ja vaikka juonenkulku olisikin ennestään tuttu, kannattaa toki ottaa itse selvää, miten tällä kertaa tenholaiset urakastaan suoriutuvat.

Ohjaus: Reko Himanen

Käsikirjoitus: Agatha Christie
Suomennos: Aino Piirola
Rooleissa: Matias Könkkölä, Levi Mikkonen, Reijo Väisänen, Terttu Talikainen, Marjatta Väisänen, Timo Lavola, Reijo Himanen, Olli Pernu, Alisa Hakonen, Mikael Härkönen, Reko Himanen

Esitykset:

la 1.4. klo 16, ke 5.4. klo 18, to 6.4. klo 18, su 9.4. klo 16, ke 12.4. klo 18, to 13.4. klo 18, ma 17.4. klo 18, to 20.4. klo 18, pe 21.4. klo 18, su 23.4. klo 16, ke 26.4. klo 18, pe 28.4. klo 18 ja la 29.4. klo 16

Teatteri Tenho, Säterintie 1, Jämsä

Lippujen hinnat: 17 euroa peruslippu, 15 euroa eläkeläiset/työttömät/opiskelijat, 10 euroa 13–18-vuotiaat

Ryhmät (yli 20 henkilöä): 18 peruslipun hinta+kaksi ilmaislippua, (yli 30 henkilöä) 27 peruslipun hinta+3 ilmaislippua jne.

Lippuvaraukset: teatteritenho@gmail.com tai 050 5377895

Väliajalla toimii kahvio, jossa tarjolla maukkaita virvokkeita ja leivonnaisia. Kahviossa käy vain käteismaksu.

Esitystä ei suositella alle 15-vuotiaille.

Kuvat ja teksti: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös