”Jokainen kohtaaminen on oppimisen paikka”

Kasvun kahvit on Jämsä Tehtaan tapahtumasarja, joka pureutuu yrittäjyyteen, ja tarjoaa mahdollisuuden vertaisoppimiseen. Veli-Markku Nieminen kertoi kahvittelun lomassa yrittäjäpolustaan, ja jakoi mielihyvin oppejaan ja tarinoita omista kokemuksistaan.

Jämsäläistä Veli-Markku Niemistä voi tituleerata monialayrittäjäksi sekä kasvuyrittäjäksi, jolla on vaiherikas ja mielenkiintoinen urataival. Vuosituhannen vaihteessa alkanut yrittäjyys on kuljettanut moniin paikkoihin, asemiin, kokemuksiin ja kohtaamisiin. Veli-Markku saapui Tehtaan Kasvun kahvit -tapahtumaan lokakuisena maanantaina, kertomaan tarinansa ja jakamaan oppejaan.

– Olen koulutukseltani sähköinsinööri ja opettaja, lisäksi olen suorittanut hallitustyöskentelyyn liittyviä koulutuksia. Työurani suuri käänne tapahtui 1990-luvun alussa, ollessani Sähkö-Äijät Oy:n palveluksessa ja tehtävien kehittyessä johtotehtäviin. Tuli syvä lama ja moni asia mullistui.

Veli-Markku kertoo, miten he veljensä kanssa rakensivat samalle kadulle omakotitalojaan ja veljen jäätyä työttömäksi, päättivät he perustaa rakennusalan yrityksen. Niin syntyi nykyinen RTN Rakennus Oy vuonna 1992, firma joka on vaikuttanut Jämsän kaupunkikuvaan merkittävästi.

– Veljeni on toimitusjohtajana, itse olen mukana omistajan ja hallituksen puheenjohtajan roolissa.

Kasvun kahvit 2.10.2023, Veli-Markku Nieminen

Todellinen huipputarina

Veli-Markku siirtyi vetämään Sähkö-Äijien toimintaa Jyväskylään, kunnes virisi ajatus oman yrityksen perustamisesta. Joten vuosituhannen vaihteessa firma nimeltään Kiinteistötekniikka KS Kitek Oy sai alkunsa.

– Tämä on todellinen huipputarina, Suomen parhaita talotekniikkayrityksiä, joka kasvoi vauhdilla 15 miljoonan liikevaihtoon. Tästä kokemuksesta opin etenkin sen, että henkilöstö luo yrityksen, hyvän henkilöstön merkitys on yritykselle valtava.

Veli-Markku kertoo olevansa mies, joka ei kovin pitkään mieti ratkaisujaan, ja on valmis myös nopeisiin peliliikkeisiin. Ja niin Veli-Markku myi firman, kun sai puhelun kiinnostuneelta ostajalta, joka oli valmis maksamaan hinnan, jonka hän heitti ilmoille.

– Tartun nopeasti mahdollisuuksiin, liikoja miettimättä, mutta yhtä lailla olen myös valmis luopumaan, kun sen aika on.

KS Kitekin osti Sähköpeko-konserni, ja samalla Veli-Markku nimitettiin Sähköpekon konsernijohtajaksi ja Sähköpeko Oy:n toimitusjohtajaksi.

– Tämä kertoo myös näistä mun nopeista päätöksistä; ensimmäisenä työaamuna uudessa yrityksessä yritystalouden haasteet ja yrityksen tilanne alkoivat valjeta. Hihat käärittiin ja työhön ryhdyttiin. Laadittiin kasvustrategia, jota ryhdyttiin toteuttamaan. Monenlaista tuli vastaan, kuten finanssikriisi 2008–2009, mutta siitäkin selvittiin. Lopulta kasvettiin 80 miljoonan liikevaihtoon. Vuonna 2013 jäin pois varsinaisesta toiminnasta, kokemus oli kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ja opettavainen.

Kasvun kahvit 2.10.2023, Veli-Markku Nieminen

Tartun nopeasti mahdollisuuksiin, liikoja miettimättä, mutta yhtä lailla olen myös valmis luopumaan, kun sen aika on.

Kasvua ja asiakaslähtöisyyttä

Peko-yhtiöiden jälkeen Veli-Markku ajatteli, että ura yrittäjänä on ohitse, tosin työ eri hallituksissa jatkui. Tie yrittäjänä ei kuitenkaan suinkaan ollut loppuun kuljettu, vaan eteen tuli jotain uutta. Eräs helsinkiläinen kiinnostava firma, joka oli vahvasti mukana Venäjän vientiprojekteissa, oli myynnissä.

– Päätimme ostaa sen. Ja niin vuonna 2014 syntyi ESP Suomi Oy. ESP-konserni on uudis- ja korjausrakentamisen talotekniikkaan erikoistunut yritysryhmä, joka on laajentunut mm. yritysostojen myötä. Jälleen vahva kasvustrategia on ollut avainasemassa. Liikevaihto oli 10 miljoonan luokkaa omistajavaihdoksen aikoihin, ja nyt se on noin 55 miljoonaa.

Veli-Markku on ESP:n konsernijohtaja, ja Keski-Suomen ja Etelä-Suomen alueiden toimitusjohtaja. Alaisia hänellä on noin 250.

Kasvustrategian merkitys nousee Veli-Markun tarinassa usein esiin. Hän korostaa, että kyseessä ei ole kiveen hakattu suunnitelma, jota sokeasti noudatetaan, vaan kyseessä on prosessi, joka muuntuu matkan varrella.

– Ei tämä mikään monimutkainen asia ole, kirjataan ylös mm. taloudelliset, toiminnalliset ja alueelliset tavoitteet, tehdään ulkoisen ja sisäisen muutoksen strategia, jalostetaan liiketoimintasuunnitelmaa. Ja muutenkin kannustan laittamaan ylös ajatukset ja tavoitteet, on yhtiö sitten iso tai pieni. Tärkeintä on että dokumentoidaan: tätä olen ajatellut, tätä kohti kuljetaan. Näihin voidaan sitten myöhemmin palata. Myös asiakaslähtöisyys on erittäin tärkeää, joka kohdassa pitää aina pohtia asiakasta. Niin ja tietenkin verkostojen merkitys on iso, kannattaa satsata ihmisten kohtaamiseen ja tutustumiseen.

Kasvun kahvit 2.10.2023, Veli-Markku Nieminen

Voitot ja tappiot kuuluvat asiaan

Yrittäjän taipaleella Veli-Markku on kohdannut monenlaista, yhtä lailla ylämäet ja alamäet ovat tulleet tutuiksi. Korona, Ukrainan sota ja talouden laskusuhdanne ovat jättäneet jälkensä.

– On voittoja ja tappioita, se kuuluu tähän. Yrittäjänä sitä tekee kaikkensa jotta yritys selviäisi. Olen aina sanonut, että jos firmastani joudutaan ihmisiä lomauttamaan, se koskee myös johtajaa.

Veli-Markku tunnetaan myös sähkö- ja automaatiokeskuksia valmistavasta jämsäläisestä Finnvoltista. Yrityksen taustalla on Veli-Markun lisäksi myös toinen jämsäläisyrittäjä, Sähkö-Äijät Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Hakala, toimitusjohtajana on jämsäläislähtöinen Ville Karhila.

– Tuomon kanssa tällaisesta toiminnasta oli puhetta jo vuosia sitten, kunnes 2018 Ville löytyi vetämään hommaa. Kasvettu ollaan hurjasti, ja tulos on kunnossa.

Mies on mukana myös tamperelaisessa valaistussuunnittelun alalla toimivassa Brovia Oy:ssa, hallituksen puheenjohtajan roolissa. Kuten jo mainittu, Veli-Markku on aktiivinen myös hallitustyöskentelyssä, ja hänellä onkin tällä hetkellä 10 erilaista hallituspaikkaa.

Kasvun kahvit 2.10.2023, Veli-Markku Nieminen

Arvokas ihminen

Veli-Markku korostaa, että Jämsässä on hyvät mahdollisuudet yrittää, muun muassa oivallisen maantieteellisen sijainnin ansiosta. Vaikka Kasvun kahveilla keskustelut liikkuvatkin pitkälti työn piirissä, nostaa Veli-Markku erään erityisen tärkeän seikan esiin.

– Työ on elämänarvoissani ehkä sijalla neljä tai viisi, arkipäivän ajasta työhön menee ehkä yksi kolmasosa. On paljon tärkeämpiä asioita, jotka menevät edelle, ei ihmisen arvoa koskaan mitata työllä. Olen itse uskovainen mies, ja usko on ehdottomasti sijalla yksi.

Vapaa-aika sujuu perheen ja harrastusten, erityisesti luonnossa liikkumisen parissa, vaikkapa hiihdellen tai suunnistaen. Mökillä oleilu on myös yksi lempipuuhia.

Myös oppiminen nousee tarinassa vahvasti esiin, monessakin mielessä. Organisaation jokaisen tason olisi hyvä ymmärtää oppimisen ja muutoksen merkitys – tämän päivän opit eivät välttämättä päde enää huomenna.

– Voisin sanoa, että oppiminen on se kaikista tärkein asia. Ihmisten kohtaaminen opettaa paljon, jos vain on itse valmis siihen. Jokainen kohtaaminen on oppimisen paikka.

Kasvun kahvit 2.10.2023, Veli-Markku Nieminen

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta