Jämsän mainosmaailma on Marjukka Koskelan työkenttä

Jämsässä toimivan mainostoimisto Inspiren Marjukka Koskela tekee graafista suunnittelua, painotyötä, teippaussuunnittelua ja somistuspalvelukäsialaa. Jämsä saa Marjukalta kaikin puolin erinomaiset arviot; täällä on hyvä yrittää ja elää. Jämsästä puhuttaessa eräs mielenkiintoinen piirre nousee esiin: "Tuntuu siltä, että viime vuosina kaupunki on tullut lähemmäs asukkaitaan".

Jämsän keskustataajamiin sekä ysitien varteen ilmestyi syksyn aikana uudet infotaulut, jotka kertovat ohikulkijoille paikkakunnastamme. Ne ovat mainostoimisto Inspiren, eli Marjukka Koskelan käsialaa. Myös muut kaupungin mainokset ja esitteet joihin voi törmätä siellä sun täällä, ovat pääosin saman naisen työnnäytteitä.

– Ne on suunniteltu tietenkin Jämsän brändin pohjalta, joten visuaalinen ilme on osittain määritelty valmiiksi. Teen paljon kaupungille töitä, tykkään tästä uudesta brändistä.

Myös monen muun mainoksen takaa löytyy Marjukka, jonka yritys Inspire Oy täytti elokuussa 10 vuotta. Tie yrittäjäksi ei kuitenkaan ole ollut itsestään selvä, mutta luova ja visuaalinen ammatti sen sijaan ei ollut yllätys.

Luovuus on kulkenut mukana aina; ei ehkä tietoisesti, mutta se on värittänyt kaikkea tekemistä.

– Piirtämisestä tykkäsin jo lapsena. Jokainen ihminen on luova, se voi ilmetä vaikka tavassa siivota, sisustaa, pukeutua, ihan missä vain toiminnassa. Minulle se on jonkinlainen elämäntapa, automaatio mitä ei saa pois päältä. Joskus ajattelen että olisi helpompaa jos voisi lähestyä asioita yksinkertaisemmin, puhtaasti vain järjellä, Marjukka nauraa.

Marjukan työ on usein kuin palapelin kasaamista. ”Mainosten suunnittelu on sellaista askartelua ja näpertämistä, pidän siitä valtavasti.”

Mieluisaa pipertämistä

Inspiren toimialaan kuuluu graafinen suunnittelu, painotyö, teippaussuunnittelu ja somistuspalvelu. Luovuutta pääsee siis käyttämään monipuolisesti, etenkin kun toimeksiantoja tulee eri alojen yrityksiltä erilaisine toiveineen ja tarpeineen. Joskus kaikki suunnitellaan ja ideoitaan alusta asti, tai sitten käytetään osittain valmista konseptia.

Jämsään Mäntästä kotoisin oleva Marjukka päätyi työn takia vuonna 1994. Ensin mies sai täältä töitä mekaanisen kunnossapidon alalta, ja pian myös Marjukka löysi erittäin kiinnostavan työpaikan, juuri sellaisen mitä oli etsinytkin.

– Graafinen suunnittelu ja somistaminen alkoivat kiinnostaa pikkuhiljaa. Lukion jälkeen kävin kauppaoppilaitoksen, ja siellä tehtiin jo vähän mainoksia ja somistamista, joista innostuin. Lopulta opiskelin Helsingissä markkinointi-instituutissa visuaalista suunnittelua, ja siellä vahvistui entisestään ajatus, että tätä haluan tehdä. Tämä on sellaista askartelua ja pipertämistä mistä pidän, kuin palapelin rakentamista. Myöhemmin olen käynyt yrittäjä- ja markkinointikoulutuksen, sekä ohjelmistokoulutuksia. Alalla riittää uutta opittavaa jatkuvasti.

Töitä Marjukka etsi sinnikkäästi valmistumisen jälkeen, ja iloinen yllätys oli kun paikka löytyi uudelta kotiseudulta Jämsästä, Jouni Honkasen mainostoimisto Ilamarista. Sitä kautta elämään tuli myös uusia tuttavuuksia, ja niin sopeutuminen Jämsään tapahtui helposti.

Töitä ja hyvinvointia

Kun esimies aikoinaan muutti paikkakunnalta pois ja paljon käytännön asioita jäi Marjukan sekä työkaveri Marika Saarisen harteille, ajatus yrittäjyydestä alkoi kyteä. Ja niin kaksi naista päätti yhdistää voimansa, ja syntyi Inspire Oy.

– Olin kyllä aina ajatellut, että yrittäjää minusta ei tule koskaan. Isäni oli ravintola- ja hotellialan yrittäjä, ja työtahti oli hurjaa. Kun isä sitten jäi eläkkeelle, ensimmäiset kaksi vuotta hän oikeastaan nukkui, ja sen jälkeen alkoikin sairastelu. Päätin jo heti alussa, että minusta tulee toisenlainen yrittäjä, pidän huolta jaksamisestani ja lomista. Nautin yrittäjyyden mahdollistamasta vapaudesta, ratkaisua ei ole tarvinnut katua.

Kun Marika siirtyi noin kolmen vuoden jälkeen toisiin hommiin, Marjukka otti yksin vetovastuun Inspirestä. Ratkaisu oli luonteva. Firma on porskuttanut eteenpäin, ja tulevaisuus näyttää valoisalta: työ on mielekästä ja monipuolista, ja asiakkaat saavat suuren kiitoksen.

– Kyllä mulla on aivan mahtavia asiakkaita, joiden kanssa on ilo tehdä yhteistyötä.

Kaupungin lisäksi isoja asiakkaita ovat muun muassa jyväskyläläinen Caffitella, Akuliina, Hirviravintolat, Jämsän seurakunta ja Vehkala. Vaikka suurin osa toimeksiannoista tulee Jämsän ja Keski-Suomen alueelta, töitä voi tupsahtaa myös ulkomailta asti.

Marjukan omaa suosikkipuuhaa on logojen suunnittelu. Monen asian on osuttava kohdilleen; yksinkertaisuuden ja selkeyden on nivouduttava yhteen idean kanssa, ja lisäksi logon pitää toimia monessa alustassa, kuten somessa tai vaikkapa ikkunateippauksissa.

Työssä kiehtoo asiakkaiden ja innostavien tehtävien lisäksi luovuus. Sitä voi ruokkia monin tavoin, vaikkapa käymällä oopperassa.

– Joo, tykkään valtavasti oopperasta, olen käynyt Lontoossa ja Roomassa asti oopperassa, upeita kokemuksia. Ehkä se on se dramaattisuus, visuaalinen kokonaisilme ja tietenkin musiikki mikä kiehtoo. On ihmeellistä että ihmisestä voi lähteä sellainen ääni. Ja onhan meillä Jämsän Kinottaressa oopperataltiointeja nähtävillä silloin tällöin, ne toimivat hyvin.

Jämsä lähellä ihmistä

Jämsä saa Marjukalta kaikin puolin erinomaiset arviot; täällä on hyvä yrittää ja elää. Työnsä kautta hän on tutustunut moniin seudun toimijoihin, ja yrityskentästä on muodostunut jonkinlainen käsitys.

– Yhteishenki on hyvä. Esimerkiksi yrittäjien vuosijuhlassa oli oikein rento ja lämmin ilmapiiri. Kyllä mun käsitykseni mukaan yrittäjät tukevat ja kannustavat toisiaan, ja myös minä vinkkaan omia asiakkaitani tarvittaessa toisaalle.

Jämsän parhaita puolia on Marjukan mielestä sijainti, niin Tampere kuin Jyväskyläkin on lähellä. Myös turvallisuus ja rauhallisuus ovat tärkeitä seikkoja, mutta myös se että tapahtumia löytyy moneen lähtöön. Etenkin Akuliinan kesän keikkatarjontaa hän odottaa aina innolla. Myös Himos on seudun valttikortti, sekä Päijänne, joka on tullut tutuksi veneilyn myötä.

Vapaa-aikansa nainen viettää mieluiten liikunnan, esimerkiksi kävelyn tai ryhmäliikunnan parissa. Etenkin zumba ja mökkeily ovat ”elämän ykköseliksiiriä”. Istumatyö vaatii veronsa, joten liikkumisesta on tullut entistä tärkeämpää. Marjukka asuu Hartusvuoressa, ja lähellä on Pukinvuoren mainiot ulkoilumahdollisuudet.

Jämsästä puhuttaessa eräs mielenkiintoinen piirre nousee esiin. Tuntuu siltä, että viime vuosina kaupunki on tullut lähemmäs asukkaitaan, hyvällä tavalla.

– Minulla on kokemusta lähinnä matkailu-markkinointi-viestintä -puolelta, ja täytyy sanoa että siellä on töissä aivan upeita ihmisiä. Koronan vaikutusten ollessa pahimmillaan minullekin soitettiin ja kyseltiin kuulumisia, vinkattiin tukihakemuksista ja niin edelleen. Arvostin sitä todella, tuli tunne että oikeasti välitetään. Uskon monen tekevän kaupungilla töitä aidosti sydämestään. Siitä tulee yrittäjälle sekä asukkaalle hyvä mieli.

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

 

PS. Kuuntele myös Lounastauko-podcast jakso, jossa Marjukka kertoo luovuudesta ja työstään mainostoimistossa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös