Yrittäjien aamukahveilla keskusteltiin maahanmuuttajien työllistymisestä

Yrittäjien aamukahveja nautittiin syyskuun 13:sta päivänä Kahvila Koululla. Maahanmuuttajien palkkaamisesta ja siihen liittyvistä myyteistä oli kertomassa Jämsäläisille yrittäjille kotouttamiskoordinaattori Seija Helander ja palkkatukiasioihin perehtyneet työllisyyden kuntakokeilun asiantuntijat Igor Kajander ja Elina Tirkkonen. Kutsuvieraana kuultiin Elosen leipomon henkilöstöpäällikkö Hanna Kivimäkeä.

Työllistäisinkö maahanmuuttajan?

Ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli Suomessa heinäkuussa n. 42 500, eli 15 % kaikista työttömistä työnhakijoista. Ukrainalaiset ovat suurin yksittäinen kansalaisuusryhmä. Heinäkuun loppuun mennessä Suomeen oli saapunut 52 000 ukrainalaista, suurin osa naisia ja lapsia. Osa on tosin saattanut jo palata Ukrainaan. Palkansaajia tässä joukossa on 10 000. Suurin osa työskentelee siivoojina tai maa- ja metsätaloustöissä. Jämsässä on n. 200 maahanmuuttajaa, jotka ovat vailla töitä.

Maahanmuuttajien palkkaamiseen liittyy usein seuraavia myyttejä,  jotka estävät rohkean rekrytoinnin jopa työvoimapulaa kokevilla aloilla:

  • ”Maahan muuttaneiden kielitaito ei riitä.”
  • ”Maahan muuttaneiden perehdyttäminen on vaivalloista.”
  • ”Maahan muuttaneen kouluttaminen työtehtäviin kestää kauan.”
  • ”Maahan muuttaneet joutuvat todistamaan osaamistaan jatkuvasti ”

Kotouttamiskoordinaattori Seija Helanderin mukaan maahanmuuttajissa on paljon osaavaa ja ammattitaitosta työvoimaa ja usein uskotaan, että kielitaito ja perehdyttäminen on vaikeaa. Kuitenkin suomalaisten perehdyttäminen saattaa olla yhtä haastavaa. Suomen kielen oppii parhaiten tekemisen lomassa, eikä kielitaidon osoittamiseen tarvita välttämättä todistusta

Tilaisuudessa syntyi myös idea tapahtumasta, jossa maahanmuuttajat ja työnantajat voisivat kohdata. Tapahtuma todennäköisesti saataisiin järjestettyä vielä tämän vuoden puolella.

Myyttien murtamisesta olivat kertomassa Jämsän kaupungin kotouttamiskoordinaattori Seija Helander ja palkkatukiasioihin perehtyneet työllisyyden kuntakokeilun asiantuntijat Igor Kajander ja Elina Tirkkonen.

Aamukahveilla kuultiin myös Elosen leipomon henkilöstöpäällikkö Hanna Kivimäkeä, joka kertoi käytännön esimerkkejä maahanmuuttajien palkkaamisesta. Elosen leipomolla on ollut työntekijöitä kuudesta eri maasta ja heidän kanssaan on käytetty apuna mm. googlekääntäjää. Elosella tuoteturvallisuus on erittäin tärkeää, joten he ovat kääntäneet kuvalliset ohjeet ukrainaksi ja venäjäksi. Tulevaisuudessa suunnitteilla on tehdä ohjevideoita työprosesseista. Yleensä maahanmuuttajatyönhakijat ovat hakevat Eloselta työpaikkaa sähköpostin tai rekrytointikanavan kautta.

Aamukahveilla oli mahdollisuus mittauttaa verenpaine, kolesteroli ja verensokeri HymyKS-hankkeen projektikoordinaattori Liisi Pohjolan toimesta. HymyKS-hanke lahjoitti paikalliselle yrittäjäyhdistykselle verenpainemittarin, jonka Jämsän kaupungin yrityspalvelupäällikkö Marko Leppänen otti vastaan.

Haluatko palkata yritykseesi maahanmuuttajan?

Jämsässä maahanmuuttajan palkkaamisessa liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä palkkatukiasioihin perehtyneisiin työllisyyden kuntakokeilun asiantuntijoihin, koska heillä on parhain tietämys Jämsässä asuvien maahanmuuttajien ammattitaidosta ja osaamisesta.

Igor Kajander

asiantuntija

Elina Tirkkonen

asiantuntija

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös