Yrityksen perustaminen

Yritystä perustettaessa on monta asiaa huolehdittavana. Ovatko perustamisasiakirjat, talouslaskelmat, liiketoimintasuunnitelma, toimitilat, luvat, rekisteröinnit ja vakuutukset kunnossa? Voinko saada starttirahaa? Mitä rahoitusmahdollisuuksia on olemassa? Mitä yritystoimintaani liittyvässä verotuksessa tulee huomioida.
 • Idea on jo olemassa ja suunnittelet yrityksen perustamista. Mitä tarkemmin suunnittelet yrityksen toimintaa sitä helpompi sinun on aloittaa. Ennen tarkempaa liiketoimintasuunnitelman laatimista, mieti yritystoiminnan liikeidea. Liikeidean voit testata vastaamalla itsellesi kolmeen kysymykseen:

  • Mitä myyt?
  • Miten myyt?
  • Kenelle myyt?
 • Yrityksen nimen valintaan kannattaa paneutua huolella. Nimen keksiminen ei ole helppoa, sillä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään rekisteriin tulee n. 250 yritysnimeä joka päivä. Ilmoitukseen voit antaa kolme erilaista nimivahtoehtoehtoa.

  Käytössä olevat nimet ja tavaramerkit löydät https://nimipalvelu.prh.fi/nipa/fi 

 • Liiketoimintasuunnitelma on yrityksen käsikirja, jota tarvitaan menestyvän yritystoiminnan käynnistämiseen. Se auttaa hahmottamaan ja suunnittelemaan jäsentyneesti perustettavan yrityksen toimintaa ja kannattavuutta. Muistathan, että yrityksen perustamista varten laadittu liiketoimintasuunnitelma ei ole ikuinen. Myös liiketoimintasuunnitelma päivittyy, kehittyy ja kasvaa yrityksen liiketoiminnan myötä. Liiketoimintasuunnitelma on yrittäjän työkalu, jonka avulla hän pysyy ajan tasalla.

 • Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle suunnattu harkinnanvarainen tuki enintään 12 kuukaudeksi. Sen tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä. Starttirahaa haetaan sähköisellä hakemuksella työllisyyspalveluista. Hakemus täytetään Työmarkkinatorilla. Valitse Henkilöasiakkaat -> Oma asiointi – Henkilöasiakas. Starttirahaa varten tarvitset liiketoimintasuunnitelman, kannattavuuslaskelman ja verovelkatodistuksen.

  Tarkempaa tietoa starttirahasta löytyy rahoitussivuilta.

 • Yrityksen vakuutukset ovat vapaaehtoisia, ellei tuotantovälineitä ole hankittu ulkopuolisella rahoituksella. Tällöin rahoittaja edellyttää ainakin rahoituskohteen palovakuuttamista. Käytännössä yrityksen tulee hankkia vähintään vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Muita tarpeellisia vakuutuksia ovat omaisuusvakuutus, keskeytysvakuutus sekä konerikko- ja kuljetusvakuutus. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa yrityksen toimiala ja toiminnan laajuus. Esimerkiksi kampaamotoiminnan riski on matala verrattuna rakentamiseen.

  Hintaesimerkkejä vakuutuspaketista, johon sisältyvät omaisuus-, vastuu-, oikeusturva- ja keskeytysvakuutuset, kun yrityksen liikevaihto on 75 000 €.

  • Kampaamo- ja kauneudenhoito alkaen 200 €
  • Verkkokaupat alkaen 300 €
  • Kodinkoneiden korjaus alkaen 400 €
  • Rakennus- ja asennustyöt alkaen 600 €

  Kysy tarkemmat vakuutustarjoukset vakuutusyhtiöstä.

 • Jokainen liike- tai ammattitoimintaa harjoittava on toiminnastaan kirjanpitovelvollinen. Hyvä kirjanpitäjä opastaa ja neuvoo sinua toiminnan aikana. Jämsän alueen tilitoimistojen yhteystiedot löytyvät palveluhakemistosta

 • Yritys maksaa liiketoimintansa tuloksesta veroa. Aloittavalle yritykselle ennakkovero määrätään yrityksen YTJ-rekisteröinti-ilmoituksen yhteydessä tehtävän tuloarvion mukaisesti.

  Arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen. Arvonlisävero on välillinen vero, jonka kuluttajat maksavat. Arvonlisäverolliset yritykset ja elinkeinonharjoittajat saavat vähentää arvonlisäveron tekemistään ostoista. Verotuksen ulkopuolelle on jätetty joitakin lainsäädännössä erikseen mainittuja toimintoja, mm. kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myynti, terveyden-, ja sairaanhoitopalvelut sekä sosiaalihuoltopalvelut. Jos yrityksen liikevaihto (veroton myynti) tilikaudessa jää alle 15 000 €, sen ei tarvitse ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi.

 • Ota yhteyttä Jämsän kaupungin Yrityspalveluun. Me autamme ja sparraamme yrityksen alkutaipaleella. Varaa aika neuvontaan ajanvarauslomakkeen kautta.

Jaa sosiaalisessa mediassa