Huolto-Kaksikko – moottori-harrastajan karamellikauppa

Huolto-Kaksikkoon tullaan ympäri Suomen

Huolto-Kaksikon toimitilat Jämsässä ovat kuin moottoriharrastajan karamellikauppa. Moottoripyöriä, mopoja ja mönkijöitä on esillä kymmenittäin. Hyllyt pursuavat kypäriä, ajoasuja ja varaosia. Valikoimissa on myös sähköpyöriä, lumilinkoja, veneilytarvikkeita sekä paljon muuta.

Pelkästään ajokypärävalikoima käsittää 200 eri mallia ja kokoa.

Tällainen valinnan runsaus paikan päällä on tänä päivänä epätavallista, sillä tavaran varastoinnissa on omat riskinsä. Entä, jos tavara jääkin hyllyyn?

– Mutta meidän tiemme on tämä. Varastosta löytyy heti tavaraa, kun asiakas sitä etsii, korostaa Huolto-Kaksikon yrittäjäomistaja Juha-Pekka Laine eli tutummin J-P Laine.

Huolto-Kaksikon toimialana on moottoroitu vapaa-aika. Yrittäjäpariskunta J-P Laine ja Tiina Hyvärinen sekä laitemyyjä Veijo Toimela ylpeänä esittelevät laajaa valikoimaa.

Tuotteet hyllystä mukaan

Valittu tie on osoittautunut onnistuneeksi. Vuosien kokemuksella osataan arvioida, mikä menee kaupaksi ja mikä ei. Asiakkaita liikkuu Jämsään ympäri maata. Jopa 85 prosenttia liikevaihdosta tulee Jämsän ulkopuolelta.

Huolto-Kaksikon kaupanteko perustuu täysin kivijalkamyyntiin. Nettikauppaa ei ole perustettu.

– Nettimyynti sitoisi työaikaamme paljon ja johtaisi hinnan perässä juoksemiseen, perustelee Laine.

Hänen mukaansa  asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun he saavat tuotteen saman tien kaupasta mukaansa.

– Kun asiakas lähtee vaikkapa Tampereelta kohti Jämsää, hän tietää saavansa meiltä sen, mitä tarvitsee.

Ilman maanlaajuista asiakaskuntaa laaja valikoima ei olisi kuitenkaan mahdollinen.

– Näin jämsäläisilläkin on käytössään runsas tarjonta ja asiantunteva palvelu.

Ja huolto pelaa

Huolto-Kaksikolla on myymälän lisäksi huoltamo, jossa työskentelee kolme vakituista pienkoneasentajaa. Sesonkiaikoina työvoima lisääntyy yhdellä tai kahdella aina tarpeen mukaan.

– Usein käy niin, että asiakas tuo moottoripyöränsä meille huoltoon ja yöpyy huollon ajan Jämsässä, J-P Laine kertoo.

Pienkoneasentaja Elias Kujala on osa Huolto-Kaksikon osaavaa huoltoporukkaa. J-P Laine luottaa henkilökuntaan.

Näin toimiessaan asiakas tulee käyttäneeksi samalla paikkakunnan muitakin palveluita.

Tärkeää asiakaskuntaa ovat juuri ne, jotka ovat ostaneet liikkeestä laitteen. He luottavat, että saman oven takaa löytyy jatkossa myös laitteen asiantunteva huolto. He ovat tärkeitä vakioasiakkaita, jotka vievät positiivista viestiä mennessään eteenpäin.

Mutta mikä saa moottoriharrastajat saapumaan Jämsään ostoksille pitkänkin matkan takaa?

– Nopea ja asiantunteva palvelu, vastaa Huolto-Kaksikon laitemyyjä Veijo Toimela.

Jämsä keskellä Suomea

Veijo Toimela tuntee myymänsä tuotteet läpikotaisin, mutta sekään ei välttämättä riitä. Täytyy tuntea myös asiakkaat ja heidän tarpeensa, ja se onkin Toimelan erikoisaluetta.

Huolto-Kaksikossa ollaan mestareita etsimään ostajalle paras ratkaisu nopeasti, olipa kyse moottoripyörästä tai mönkijästä.

– Kyllä ne tuolla muualla aina ihmettelevät, miten täällä Jämsässä tehdään meillä niin paljon kauppaa, Toimela hymyilee.

Tarjousten tekemisessä on hyötyä hyvästä numeropäästä: Veijo Toimela pystyy tekemään asiakkaalle tarjouksen vaikka puhelimessa.

Soitto saattaa tulla vaikka Lapista. Huolto-Kaksikossa tiedetään, että kiinnostavan tarjouksen perässä asiakas on valmis ajamaan pitkänkin matkan.

– Totta se on, meillä käy asiakkaita etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Jämsähän on niin keskellä Suomea.

Maahantuojat ovat palkinneet Huolto-Kaksikkoa useilla kunniakirjoilla menestyksekkäästä kaupankäynnistä ja huoltamotoiminnasta.

Yrittäjyys elämäntapana

Joskus yritystoiminta saa alkunsa yrittäjän omasta harrastuksesta – ja niin kävi Laineellekin. Nuorena hän ajoi kilpaa enduroa ja huolsi omat pyöränsä. Tuolloin Laine oli töissä vielä UPM:llä automaattiasentajana.

– Vähitellen aloin korjaamaan muidenkin pyöriä sivutoimisesti ja voitin asentajamestaruuksia.

Kun jämsäläinen moottoripyörähuoltamo MP-Kaksikko oli lopettamassa yritystään 1986, päätti Laine ostaa ”Honkasen poikien” entisen firman ja ryhtyi aluksi sivutoimiseksi yrittäjäksi.

– Noin 15 vuotta sitten jäin kokonaan pois UPM:ltä. Siitä lähtien olen ollut päätoiminen yrittäjä.

Elämäntapayrittäjäksi Laine itseään kuvailee. Nyt yrittäjyyttä on takana 35 vuotta. Tuona aikana toiminta on siirtynyt autotallista mutkien kautta nykyisiin, avariin toimitiloihin.

– Nyt on sellainen olo, että olemme onnistuneet, sanoo Laine.

Tiedetään, mistä puhutaan

Asiantuntijuus on avainsana, josta Huolto-Kaksikossa pidetään huolta. Yrityksen työntekijöiden vapaa-aikaankin kuuluvat moottoripyörät, veneet ja mönkijät.

– Meillä on sellainen periaate, että jokainen liikkeessämme työskentelevä tietää, mistä täällä puhutaan. Meillä on tosi päteviä ihmisiä töissä, kiittää Laine henkilökuntaa.

Tiskin takaa löytyy myös Laineen puoliso Tiina Hyvärinen. Hän tuli 10 vuotta sitten ensin ”vain vähän töihin”, mutta huomasi pian kuuluvansa liikkeen vakituiseen henkilökuntaan.

Pariskunta otti yhdessä suuren taloudellisen riskin, kun he laajensivat yrityksensä toimintaa nykyisiin tiloihin. Toinen vaihtoehto olisi ollut supistaa toimintoja.

– Usko omaan tekemiseen oli kuitenkin vahvaa, ja pankkikin luotti meihin. Myös Jämsek oli mukana auttamassa.

Joskus J-P Laine on viettänyt unettomia öitä uusia yritysaskeleita pohtien. Tällä hetkellä hän on iloinen liikkeensä menestyksestä, sillä korona-aikana on satanut vapaa-ajan aktiviteettien laariin. Entisten vakioasiakkaiden lisäksi on tullut mukaan uusia harrastajia.

– Mönkkäreitä, veneitä ja moottoripyöriä on ostettu, kun ihmiset ovat liikkuneet paljon kotimaassa.

 

Teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also