Huvitusreservaatissa kaikki hyvin

Jämsän Alhojärvellä on pohjoismaiden suurin ja monipuolisin paintball-alue.

Värikuulapeli, mitä se oikein tarkoittaa? Moni jämsäläinen oli pari vuosikymmentä sitten ymmällään, kun Mennalan Anssi rakensi tiluksilleen paintball-alueen. Siellä haalaripukuiset joukot räiskivät toisiaan värikuulamerkkaimilla ja pitivät hauskaa.

Paintball-yrittäjä Anssi Mennala on investoinut pelimaailmaan niin, että pelaajilla olisi mukava ja rento fiilis.

Aluksi kyse oli Anssi Mennalan omasta harrastuksesta, mutta nopeasti homma lähti niin sanotusti lapasesta. Pelialue kasvoi ja harrastus muuttui työksi. Pelit keräsivät aina vain enemmän harrastajia Alhojärvelle.

Varsinkin syksyiset suurpelit ovat olleet näyttäviä spektaakkeleita. Paikalla on satoja pelaajia. On ääntä, efektiä ja toimintaa.

Niinpä eräs epätietoinen kansalainen kyseli paikallislehden yleisöpalstalla, mikä se sellainen huvitusreservaatti oikein onkaan.

Anssi Mennalan mielestä huvitusreservaatti kuulosti mainiolta. Olkoonkin, että sanan alkuperäinen tarkoitus oli kyseenalaistaa koko pelaamisen idea.

– Sanaan kiteytyy kuitenkin kaikki se, mitä täällä yritetään saada aikaiseksi. Että ihmisillä olisi mukavaa yhdessä. Oikeastaan koko Jämsä voisi olla yksi suuri huvitusreservaatti, joka tarjoaa matkailijoille elämyksiä, Anssi Mennala toteaa.

Pelaajia ympäri maailmaa

Loppukesän lauantaina Alhojärven huvitusreservaatissa on kaikki hyvin. Ihmisten kasvoilla on iloisia hymyjä. Huoltorakennuksesta kuuluu leppoisa puheensorina, kun peliporukat sovittavat haalareita ja valmistautuvat pelaamaan.

Tänään pelaamaan on tullut esimerkiksi erään työpaikan työhyvinvointiryhmä. Polttariporukkakin löytyy. Kaverukset Keuruulta tulivat ihan muuten vain viettämään vapaa-aikaa.

Pohjoismaiden suurin pelikaupunki houkuttelee pelaajia ympäri maata. Tässä keuruulainen peliporukka viettää pelipäivää Anssi Mennalan (vas.) johdolla.

– Kaikkiaan pelaajia riittää koko pitkän päivän ajaksi. Suurin osa tulee ympäri maata. Suurpelit ovat suorastaan kansainvälisiä, Anssi Mennala kertoo.

Koska paikalle tullaan matkojen takaa, pelaajat tarvitsevat monenlaisia paikallisia palveluita: ruokaa, yösijan ja saunomispaikan.

– Tässä on se pointti. Jämsässä hoituvat kaikki nämä palvelut eri alojen yrittäjien toimesta. Me täällä keskitymme puhtaasti pelien järjestämiseen ja elämyksen tarjoamiseen, Mennala tähdentää.

Tätä on hänen mukaansa paljon puhuttu verkostoituminen. Jokainen yrittäjä tekee sitä, mitä parhaiten osaa.

Sikakiva pelata

Yksin ei Anssi Mennala yritystä hoitele. Puoliso Minna Mennala palvelee ja ohjaa peliasiakkaita aina, kun muilta töiltään ehtii.

– Aluksihan tässä oli kyse Anssin harrastuksesta. Meillä saattoi olla sauna täynnä pelivarusteita kuivumassa.

Yhteiset työt ja yhteinen huumori. Yrittäjäpariskunta Anssi ja Minna Mennala hoitelee yritystään iloisella otteella.

Kun pelit laajenivat, tarvittiin myös puolison työpanosta tämän tästä. Se ei ollut Minna Mennalalle vastenmielistä.

– Tykkään asiakaspalvelusta. Täällä on aina niin rento fiilis, hän perustelee.

Pienestä asti myös perheen tyttäret Anniina, 15, ja Marika,13, ovat olleet mukana pelipaikalla. Anniina on jo töissä mukana ja apuna.

Vaikka paintball on mielletty miesten maailmaksi, Minna Mennalan mukaan viime vuosina naisetkin ovat löytäneet pelin.

– Naiset ovat aluksi arempia, mutta peli vie mukanaan. Usein kuulee jälkeen päin, että oli ihan sikakivaa pelata.

Uutta ja erilaista

Kaikki alkoi pari vuosikymmentä sitten. Anssi Mennala oli ottanut hiljattain kotitilan isännyyden hoitaakseen ja kaverit kyselivät, että eiköhän voitaisi pelata Mennalan metsikössä paintballia.

Laji oli kehitetty Amerikassa, ja nyt se oli rynnistänyt Suomeen. Anssi Mennala innostui ja loppu onkin historiaa. Kavereiden kanssa pelaamisesta on kehittynyt Jämsän Paintball Oy.

Tällä hetkellä Mennalan pelikentät ovat pohjoismaiden isoimmat ja monipuolisimmat. Noin 20 hehtaarin alueella on jos jonkinmoisia rakennelmia pelien rekvisiitaksi. On mökkejä, tukirakennuksia, vanhoja autoja ja muuta kalustoa.

Useiden erillisten pelikenttien myötä on mahdollista järjestää samanaikaiset pelit useille ryhmille.

– Kehitämme aluetta jatkuvasti. Asiakkaalla pitää olla tunne, että täällä on aina tarjolla uutta ja erilaista.

Mummut ja vaarit mukana

Paintballin idea on, että kaksi joukkuetta taistelee voitosta värikuulamerkkaimin.

– Aluksi tänne tultiin ikään kuin kertausharjoituksiin. Nyt tänne tullaan entistä enemmän pitämään hauskaa ja viihtymään yhdessä, Anssi Mennala kuvailee.

Jotain peli-innostuksesta kertoo sekin, että jopa mummut ja vaarit tulevat lapsineen ja lapsenlapsineen pelaamaan paintballia.

Minna Mennala löytää pelaamisesta hauskanpidon lisäksi opettavaisen elementin.

– Pelaaminen lisää peliporukan yhteenkuuluvuutta ja omien roolien löytämistä.

Mennalan perhe asuu kivenheiton päässä pelialueesta. Toiselta ammatiltaan Anssi Mennala on maanviljelijä. Tilalla on suuntauduttu viljanviljelyyn.

– Pelihomma on maanviljelyn oheiselinkeino, hän sanoo.

Kesä on hektistä aikaa niin maanviljelyksessä kuin pelipuolella.

– Ai lomatko? Ne pidetään sitten, kun maassa on metri lunta, nauraa Anssi Mennala.

Teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen

Kuuntele myös Lounastauko-podcast sarjan jakso, jossa Anssi oli vieraana.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also