Ilkka Talvi tarinoi, musisoi ja opastaa Jämsän upeassa luonnossa

Puiden huminassa ja siimeksessä, korkean taivaan alla on Ilkka Talven, 65, hyvä olla. Luonto on miehelle kuin koti; paikka rentoutumiseen, ajattelemiseen ja aistimiseen, täynnä tarinoita ja kokemuksia. Se on eräoppaana työskentelevälle jämsäläiselle tietenkin myös työkenttä, mutta lisäksi paljon muuta.

Ilkka viihtyy Rotkojärven jylhissä maisemissa Heräkulmalla.

Ilkka Talvi. Kuvaaja: Johanna Suominen

Eräopaspalvelu Talvi on toiminut Jämsässä jo vuodesta 1994. Moni on varmasti nähnyt Ilkan luotsaaman ryhmän melomassa pitkin Jämsänjokea, tai kuullut miehen musisointia erilaisissa tilaisuuksissa.

Se, että Oulaisista kotoisin oleva Ilkka päätyi Jämsään, on monen tekijän summa. Hänen siskonsa Outi Talvi etsiskeli sopivaa paikkaa ratsutilatoiminnalleen, ja se löytyi lopulta Jämsän Olkkolasta 1984. Sen jälkeen myös Ilkka vietti täällä paljon aikaa. Samoihin aikoihin eräs vielä kovin tuntematon rinne nimeltään Himos käynnisteli toimintaansa.

Ilkan työt olivat tuolloin metsätaloudessa, hän on metsuri, metsätalousteknikko ja alan opettaja.

– Ei se metsätalous kuitenkaan ollut minun juttuni, koin ettei se aina toimi luontoa kunnioittavalla tavalla. Olen pienestä pitäen liikkunut luonnossa ja nauttinut siitä, niinpä lähdin 1991 eräopaskurssille.

Se ei jäänyt ainoaksi kurssiksi, sillä Ilkka on kouluttautunut hyvin laajasti. Työt ovat vieneet ympäri Suomen, ja mies on asunut usealla eri paikkakunnalla. Mutta vuonna 1993 Ilkka asettui Jämsään.

– Himos vaikutti ratkaisuun suuresti, näin yhteistyömahdollisuudet Himoksen kanssa. Yrittäjäkoulutuksen jälkeen rohkaistuin lopulta perustamaan oman eräopaspalvelun.

”HimosLomat oli hyvä korkeakoulu”

Ilkka on tykännyt aina Jämsästä, ja eräs muisto liittyy alkuaikoihin ja siihen miten hienosti uusi yrittäjä otettiin vastaan.

– Jämsekin Ulla Haggrén istutti minut autoonsa ja ajelutti pitkin Jämsää, tutustutti paikkoihin ja ihmisiin. Osa silloin solmituista verkostoista on edelleen olemassa.

Himos on nivoutunut alusta saakka tiiviisti Ilkan toimintaan, HimosLomat asiakkaineen on työllistänyt paljon. Alussa oli kaksi Inarista hankittua kangaskotaa, joista toinen oli pitkään entisen peikkometsän alueella. Kodassa syötiin, juotiin ja laulettiin, mikä oli hyvin erityistä; vastaavia lapinkotia ei siihen aikaan juuri Pohjois-Suomen ulkopuolella nähty.

Lopulta Ilkka siirtyi vuonna 2000 HimosLomien palkkalistoille jatkamaan samaa hommaa, eli tuottamaan ohjelmapalveluita. Kunnes kuuden vuoden jälkeen hän päätti jälleen keskittyä omaan yrittäjyyteen.

– HimosLomien aika oli minulle hyvä korkeakoulu, niiden vuosien aikana minusta kasvoi ammattilainen, ja aloin itsekin uskoa, että osaan. Asiakkaita oli paljon, muistan kun yhden kuukauden aikana tein 270 tuntia töitä. Kerran oli hollantilaisia 300 hengen ryhmä, ja kuuden päivän ajan tarjottiin heille jatkuvasti toimintaa. Usein oli harjoittelijoita opissa, ja yhdessä mietittiin sisältöjä.

Ilkan johdolla ovat lukuisat turistit tutustuneet heille eksoottisiin asioihin, kuten pilkkimiseen ja hiihtoon. Suomi on kaunis maa, ja meidän luontomme on valtava rikkaus.

 

 

Rotkojärvellä kallionseinämässä sijaitsee rajamerkki, joka on peräisin vuodelta 1449. ”Tämä on historiallinen paikka monessakin mielessä, aikoinaan todennäköisesti metsästysalueiden ja heimojen rajamerkki. Siitä muodostui Jämsän ja Satakunnan välinen raja”, Ilkka kertoo.

Ilkka Talvi. Kuvaaja: Johanna Suominen

Tarinankertoja ja muusikko

Eräs merkittävä ajanjakso Ilkan elämässä on ollut parin vuoden koti-isyys, kun poika aloitti koulun 2006.

– Korvaamaton aika, josta olen kiitollinen. Sain tankattua itseni täyteen lepoa ja energiaa.

Ilkan elämäntaival koostuu kokemuksista, joista mies puhuu lämmöllä ja kiitollisuudella. Yksi on reilun parin vuoden pesti Gradia Jämsän matkailupuolen opettajana. Sen jälkeen palattiin itse opiskelun pariin tekemään tuotteistamisen erikoisammattitutkintoa, jonka lopputyö, aistien polku, kuuluu yhä Ilkan palveluihin.

Suosituin Eräopaspalvelu Talven tuote on ehdottomasti melonta. Syitä melonnan suosioon on useita; meloessa ympäristön näkee uudesta, tavanomaisesta poikkeavasta näkökulmasta, ja lisäksi Jämsässä on useita reittivaihtoehtoja.

– Jämsänjoki tietenkin, se on suojaisa ja hyvä. Kankarisvesi, etenkin Varpaisniemen alue, ja lisäksi Wanha Witonen, mikä on nyt kunnostettu. Se on upea, monipuolinen reitti.

Tarinat ovat tärkeä osa oppaan työtä. Monet kohteet tulvivat kiehtovia tarinoita, joita on ilo kertoa. Historia on kiinnostanut Ilkkaa aina, ja se näkyy osaamisessa. Paitsi tarinankertoja, mies on myös muusikko, jolle musiikki on iso osa elämää. Eräoppaasta sukeutuu tarvittaessa trubaduuri, joka esittää kappaleita laajalla skaalalla. Ensimmäiset rahansa hän on tienannut parivuotiaana keinutuolissa laulaen, kun naapuruston rouvat halusivat kolikoilla palkita pienen kultakurkun.

– Jos omaa suosikkiani kysytään, kyllä se on 1960-luvun musiikki. The Beatles on aina vain kova.

Hyvää oloa

Hyvinvointi on asia, joka yhdistää kaikkia Ilkan tuotteita. Tarkoitus on tarjota ihmisille elämyksiä, onnistumisen tunteita ja kokemuksia. Nyt ei suoriteta, vaan lähdetään nauttimaan. Asiakaslähtöisyys ja laadukkaat palvelut ovat avainsanoja, ja tietenkin se kaikista tärkein: luonnon kunnioittaminen.

– Rakastan tätä työtä. Ei ole yhtään ainutta aamua ollut, jolloin olisi harmittanut lähteä töihin. Saan tehdä sitä mistä nautin. Ja pidän ihmisistä, erilaisista kohtaamisista.

Melonnan lisäksi viime vuosina suosittua on ollut muun muassa jousiammunta ja lumikenkäily. Ilkka vetää myös erilaisia vaelluksia, toimintaseikkailuja ja hetkiä nuotion äärellä. Vaikka mies on nykyään eläkkeellä, töitä tehdään, kun kerran intohimoa riittää.

Ei ole yllätys, että Jämsän parhaista puolista puhuttaessa luonto nousee puheenaiheeksi. Jo aiemmin mainitut vesistöt, sekä monet ainutlaatuiset paikat kuten Synninlukko, Vororotti, Virmanpyhä, Rotkojärvi, Isojärven kansallispuisto ja Juveninkoski tulevat mainituiksi.

Ilkka on pienestä pitäen nauttinut luonnossa liikkumisesta. Heti kodin lähellä pääsee halutessaan metsän siimekseen.

Ilkka Talvi. Kuvaaja: Johanna Suominen

Ihmisten kiinnostus luonnossa liikkumiseen on lisääntynyt, ja korona-ajalla on ollut tähän omat vaikutuksensa. Lieveilmiöinä näkyy itsekkyys ja uusavuttomuus, esimerkiksi nuotio tehdään metsäpalovaroituksen aikana, tai roskataan surutta. Ilkka kuitenkin korostaa, että suurin osa ihmisistä käyttäytyy vastuullisesti.

Kahtena viime kesänä Ilkalla on ollut niin paljon töitä, että joskus on pitänyt neuvoa kääntymään muiden tahojen puoleen. Muutoinkin mielellään vinkataan muistakin alueen palveluista. Kun toisen yrittäjän toiminnan tuntee ja tietää tasokkaaksi, sinne mielellään ohjaa myös omia asiakkaita.

– On meillä Jämsässä hyvät palvelut, ja pyrin niitä käyttämään.

Ilkka asuu vaimonsa ja kahden koiransa kanssa Jämsän Heräkulmalla, ja kodin läheltä löytyy vaikka mitä kiinnostavaa. Metsässä liikutaan sieniä ja marjoja keräillen, joita riittää mielin määrin.

– Vaimoni kanssa ulkoilemme paljon yhdessä. Hän myös auttaa yrityksessä, monet jutut on yhdessä saunan lauteilla ideoitu. Elämä täällä on hyvää. Joskus vaimon kanssa lähdetään ulos vaikka vettä sataisi kaatamalla, laitetaan säähän sopivat vaatteet päälle ja otetaan kädestä kiinni. Mitään muuta ei tarvita.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also