Jiri keksi pyyhkeen, joka ei tipahda

Koskenpääläinen Jiri Lindén, 9, on innokas saunoja. Hänen ideastaan syntyi pyyhe, jossa on henkselit.

Henkselipyyhkeen keksijä Jiri Lindén, 9, viihtyy Koskenpäällä ja haluaa tulla isona toimitusjohtajaksi. (Kuva Päivi Ketolainen)

Se oli yksi tavallinen kesäinen ilta, kun koskenpääläinen Lindénin perhe oli saunomassa. Tuolloin 6-vuotias perheen kuopus huomasi, kuinka paljon helpompaa olisi vilvoitella, jos pyyhe ei pyrkisi jatkuvasti tipahtamaan yltä.

 

 

– Olisipa pyyhkeessä hinkselit.

Jiri Lindén

Yksityisyrittäjänä toimiva Jirin äiti Katja Lindén käsitti heti, että poika tuli sanoneeksi jotain ainutkertaista. Pian Lindéneillä pistettiinkin töpinäksi ja soitettiin tutulle ompelijalle.

Eipä kulunut aikaakaan, kun käsillä olivat jo henkselipyyhkeiden mallikappaleet. Miehille oli omansa, naisille omansa ja vieläpä lasten koko.

Tämä pyyhe pysyi päällä ja se oli muutenkin mukavan pehmoinen. Lindénit päättivät hakea henkselipyyhkeelle hyödyllisyysmallisuojaa, koska sellaista pyyhettä ei kukaan ikimaailmassa ollut vielä aiemmin valmistanut. Saman tuotteelle haettiin Euroopan alueen mallisuojaa.

Henkselipyyhkeet sopivat niin naisten, miesten kuin lastenkin ylle. (Kuva Lindentex)

Uusia jälleenmyyjiä etsitään

Nyt ovat pyyhepatentit plakkarissa ja henkselipyyhkeitä on myynnissä kaikille halukkaille ostajille. Kaksi ammattiompelimoa ompelee pyyhkeet, joita myydään niin verkkokaupassa kuin joissakin kivijalkamyymälöissä. Esimerkiksi Koskenpään Hirsibaarilta pyyhkeitä voi ostaa – onhan se Jirin äidin omistama kahvila ja työpaikka.

– Parhaillaan etsimme uusia jälleenmyyjiä, vinkkaa Katja Lindén.

Kun Jiri Lindén keksi liikeideansa, hän ei osannut vielä lukea.

Mediat tietenkin kiinnostuivat nuoresta keksijästä. Ekaluokalle ehdittyään Jiri joutui jo vähän toppuuttelemaan uteliaita toimittajia, joita oli käynyt heillä Ruotsista asti.

– Jiristä tulee tekstiä myös erääseen ruotsalaiseen koulun oppikirjaan esimerkkinä nuoresta yrittäjästä, äiti kertoo.

Lehtiartikkeleista saatiin lukea sellaistakin, että Jiri alkaa pyörittämään pyyheyritystä sitten, kun hän oppii lukemaan ja kirjoittamaan.

Haaveena toimitusjohtajuus

Jiri on nyt Koskenpään koulun kolmasluokkalainen. Lukutaito on toki opittu, mutta vielä on käytävä lisää koulua ja odoteltava täysi-ikäisyyttä.

– Yhdeksän vuotta vielä, että voin alkaa oikeasti toimitusjohtajaksi, Jiri suunnittelee.

Onneksi myös Katja-äiti on innokas pyyheihminen ja samalla virallinen Lindentexin pomo. Hän huolehtii tuotteisiin liittyvistä käytännön asioista. Totta kai Jirikin osallistuu koulunkäynnin ohessa tuotekehittelyyn ja esimerkiksi värien valintaan. Hän sanoo sanansa myös tuotteiden hinnoitteluun.

Pyyhkeiden rinnalle tuoteperheeseen on liitetty muutakin. Froteisia lippishattuja voi käyttää vaikkapa paljussa tai avantouinnilla. Hiippalakki on puolestaan käypäinen jopa poninhäntähiuksille, sillä takaosan reiästä voi pujottaa letin kätevästi läpi.

Jiri Lindén on innokas saunamies ja tietenkin hän käyttää saunareissulla oman yrityksensä tuotteita. Hän on jo tottunut mannekiinini oloonkin: nuorenmiehen hymyilevä kuva on yrityksen esitteissä.

Jiri Lindén on tottunut mallikuvissa esiintymiseen. (Kuva Lindentex)

Jiri Linden

Kyläkoulussa on vetovoimaa

Koskenpää on syrjässä valtaväylistä. Se tuo omat reunaehtonsa yrittäjyyteen.

Katja Lindén on pitänyt Hirsibaaria 14 vuotta ja nähnyt kylän elämää aitiopaikalta. Kahvilayrittämisen alkuaikoina hän piti baariaan auki kellon ympäri, ja joskus yömyöhäänkin.

– Viime aikoina olen höllännyt ja järjestänyt aikaa enemmän perheelle.

Väen väheneminen näkyy kylän palvelutarjonnassa. Positiivista on, että Koskenpäällä toimii tauon jälkeen taas kyläkauppa. Entiselle kunnantalolle avautuneista nuorisotiloistakin iloitaan. Kesäaika tuo lisävilskettä matkailijoiden ja mökkiläisten myötä.

– Kyläkoulun jatkokin näyttää juuri nyt hyvältä, sanoo koulun vanhempainyhdistystä johtava Katja Lindén.

Koulun puolesta hän toivoisi, että kaupunki loiventaisi koulupiirien tiukkoja rajoja. Näin Haaviston suunnalta voitaisiin tulla kouluun myös Koskenpäälle eikä vain Jämsänkosken suuriin oppilasryhmiin.

– Moni perhe saattaisi haluta lapsensa käymään pienempää koulua.

Mieluummin Koskenpäällä kuin Helsingissä

Jiri Lindén viihtyy pienellä kylällä. Kavereitakin on sopivan riittävästi.

– Asun mieluummin Koskenpäällä kuin Helsingissä, sanoo nuorimies päättäväisesti.

Katja Lindén kertoo, että heillä koko perhe yrittää. Puoliso Jari Lindénillä on maansiirtokalustoa ja perheen vanhin poika opiskelee logistiikka-alaa. Yksi neljästä lapsesta valmistui kosmetologiksi ja yhden pojan erikoisalaa on tietotekniikka.

Katja Lindén haluaa puhua koko Koskenpään puolesta – ja erityisesti yhteistyön puolesta.

– Kun yritykset ja yhdistykset tekevät porukalla tapahtumia ja tempauksia, syntyy hyvää jälkeä, uskoo Hirsibaarin ja Lindentexin yrittäjä.

 

Teksti: Päivi Ketolainen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also