Joutsenosta Afrikan kautta Jämsään

Jämsä Tehdas luo yhteisön työn ympärille

Kesällä Kristiina Lähde unohti kertoa Jämsä Tehtaalla lähtevänsä mökille, ja kun ei tuttua kasvoa näkynytkään hetkeen aamukahvipöydässä, ehti Tehtaan väki jo huolestua. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten lämminhenkinen yhteisö keväällä 2021 ovensa avanneelle Jämsä Tehtaalle onkaan muodostunut. Yli sata on rekisteröitynyt yhteisöllisen etätyötilan käyttäjäksi, ja diplomi-insinööri Kristiina, 52, on yksi heistä.

Kristiina kuuluu Jämsän Tehtaan vakikasvoihin. Aktiivisia käyttäjiä on viikoittain noin parikymmentä, ja heidän lisäkseen useita satunnaisia työskentelijöitä.

Hänen uransa on erittäin monipolvinen ja vaikuttava, eikä kovin helposti tiivistettävissä. Koskapa naisen omien sanojen mukaan ”eniten kiinnostaa kaikki”, jakautuu osaaminen niin tanssinopetukseen, konsultointiin, eri alojen asiantuntijuuteen kuin kuvataiteeseenkin.

Joutsenossa syntynyt Kristiina on päätynyt 2017 Jämsään monen mutkan kautta, ja työtä on tehty ympäri maailmaa, tai tehdään edelleen, vaikka fyysisesti istuttaisiin tietokoneen äärellä Jämsässä. Työn alla voi olla esimerkiksi Britannian ulkoministeriön hanke Tansaniassa.

– Toimin muun muassa yritysjohtamisen konsulttina, teen asiantuntijatyötä erilaisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin. Saliens Oy:n perustin 2017, ja juuret siihen juontavat aina Afrikkaan asti, Kristiina aloittaa.

Oman yrityksen lisäksi Kristiina paiskii töitä Infinessä. Infine Oy on vastuullisuusmuotoilutoimisto, joka keskittyy kuluttajan valinnoista, tarpeista ja huolista lähtevään vaikuttavaan vastuullisuuteen. Konkreettinen esimerkki toiminnasta on valintojen tekemisessä auttava ostavastuullisesti.fi -sivusto.
Vastuullinen kuluttaminen on mukana Kristiinan omassa arjessa hyvin yksinkertaisesti:
– En osta mitään sellaista, mitä en ihan oikeasti tarvitse.

Hyppy Afrikkaan

Vuosia sitten Kristiina pohti miehensä kanssa, että vielä joku päivä olisi hienoa asua ja työskennellä ulkomailla. Mies on metsuri ja hieroja, ja selvää oli, että ulkomaan työ olisi silloin Jyväskylässä yrityshautomossa työskentelevän Kristiinan heiniä. Ja niin vastaan tuli mahdollisuus, johon perhe päätti tarttua.
– Päädyin vuonna 2008 kehitysyhteistyöhön innovaatio- ja yrittäjyysprojektiin Etelä-Afrikkaan. Otin hypyn toiselle mantereelle ja osittain ihan uudelle alalle. Kasvoihan siitä kaikesta mieletön kokemus minulle, miehelleni sekä tyttärelleni.

Etelä-Afrikassa Pretorian kaupungissa vierähti kolme vuotta. Etelä-Afrikka on kehittynein maa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, ja jos on rahaa, siellä on helppoa ja mukavaa asua vaikka turvallisuusriskejä onkin. Toisenlainen ympäristö oli vastassa Tansaniassa, jonne Kristiina perheineen seuraavaksi muutti.

– Tansania on todellinen kehitysmaa, jolla on suuret haasteet terveydenhuollon, koulutuksen ja infrastruktuurin kanssa. Elinympäristöriskit ovat siellä ihan toisenlaiset. Mutta ihmiset kyllä ovat ystävällisiä, ja kaikki sujui hyvin, neljä vuotta Tansaniassa asunut Kristiina muistelee.

Afrikassa kului yhteensä seitsemän vuotta, jonka jälkeen oli aika palata Suomeen ja Jyväskylässä sijaitsevaan omakotitaloon. Työt olivat konsulttifirmassa Helsingissä, ja pari vuotta suhailtiin kahden kaupungin väliä. Kunnes syttyi ajatus yrittäjyydestä.
– Yrittäjäksi ryhtymistä en ole katunut, se oli hyvä päätös. Kuten myös muutto tänne, mieheni synnyinseudulle.

Jämsä Tehdas kuin toinen koti

Heti Jämsään muuton jälkeen Kristiina alkoi kysellä tietotyöläisten yhteistyötilan ja yhteisön perään. Sellaista ei kuitenkaan silloin ollut tarjolla, mutta nytpä on. Kun Jämsä Tehdasta alettiin suunnitella, yhteisömanageri Petteri Koskinen otti yhteyttä Kristiinaan, joka intoa täynnä lähti mukaan ohjausryhmään.

Kristiina viihtyy erinomaisesti Jämsä Tehtaalla, joka on paitsi etätyötila, myös ideapöllyttämö ja yhteisö.

– Kyllä tämä paikka on ollut minulle iso asia, tämä on se yhteisö jota olen kaivannut. Tehdas on tila jossa tehdä työtä, mutta se on paljon muutakin. Olemme käyneet hienoja keskusteluja, joskus ammatillisista asioista, joskus päivänpolttavista uutisista, ihan mistä aiheista vain. Ihmisiä on monelta eri alalta, ja on kiinnostavaa tutustua heihin.

Kristiina paljastaa, että Tehdas on asia joka on juurruttanut häntä paikkakuntaan entistä paremmin. Vaikka Kristiinalla toki on hyviä ystäviä seudulla, ennen Tehdasta häneltä puuttui läheltä kollegiaalinen tuki, ihmiset joille jakaa työhön liittyviä asioita.
– On tärkeää tuoda tietotyöläisten työtä esiin ja näkyväksi, ja tässä Tehdas onnistuu mainiosti.

Kristiina työskentelee Tehtaan tiloissa keskimäärin kolmena päivänä viikossa, ja vaikka pyrkimys onkin pitää työaika kohtuullisena, joskus päivät pyörähtävät ympäripyöreiksi. Töitä tehdään myös kotoa käsin, mutta Tehtaalta löytyy paljon hyvää mitä kotitoimistossa ei ole.

– Vapaa-aika ja työt pysyvät minulla selkeämmin erillään, kun tulen tänne. Sijainti keskustassa on erinomainen, kaikki palvelut ovat lähellä. Kun muutimme Jämsään halusin kodin läheltä keskustaa, ja nyt onkin mukava kun voin kulkea kävellen töihin. Mutta parasta Tehtaalla on ehdottomasti ihmiset, se että on mahdollisuus jakaa ajatuksia.

Tanssia ja kuvataidetta

Ihmiset kiehtovat Kristiinaa, ja kuten nainen itse sanookin, kaikessa on lopulta aina kyse ihmisistä. Ajatus liittyy läheisesti myös Kristiinan toimeen tanssinopettajana. Itse tanssin ja opettamisen lisäksi kiinnostavaa on se, miten ihmiset kohtaavat toisensa, opettelevat olemaan lähellä ja päästämään lähelle.
– Tanssikursseja, vapaasti vietäviä paritansseja, olemme yhdessä mieheni kanssa vetäneet Jyväskylässä paljonkin, ja hieman ehdittiin täällä Jämsässäkin ennen koronaa. Kävimme myös innokkaasti lavatansseissa, 100 kilometrin säteellä Jämsästä on paljon hyviä tanssipaikkoja.

Tanssin lisäksi Kristiina käyttää luovaa ilmaisuaan kuvataiteen saralla. Piirtäminen ja maalaaminen löytyivät uudelleen monen vuoden tauon jälkeen muutama vuosi sitten.
– Halusin elämääni asian, joka tuottaa puhtaasti vain iloa, mistä ei ole varsinaisesti hyötyä. Muistin että nuorempana nautin kuvataiteesta, ja niin tartuin uudestaan siveltimeen. Tapani mukaan innostuin, lähdin kursseille ja paneuduin aiheeseen, ja aika paljon niitä kuvia alkoikin syntyä, Kristiina nauraa. Sosiaalisen median kautta moni teos on tavoittanut ostajansa.

Kristiinan taide kumpuaa vaikutelmista ja tunnelmista, ja usein keskiössä on ihminen. Käsillä tekeminen on vastapainoa työlle, väylä toisenlaiseen, vapaaseen itseilmaisuun.

Erittäin aktiiviseksi osoittautuva nainen on mukana myös Protu ry:ssä, eli nuorten prometheus-leiritoiminnassa vapaaehtoisena ohjaajana ja kouluttajana. Myös lukeminen, tai nykyään enemmänkin kuunteleminen, on tärkeä harrastus.
– Lähden ulos ja otan äänikirjan seurakseni, ja niin lenkki sujuu kuin huomaamatta dekkarin siivittämänä

”Parasta Jämsässä on ihmiset. Minulla on hyvin laaja käsitys perheestä, ja olen mieheni kautta saanut täältä paljon sukua ympärilleni”, Kristiina iloitsee.

Jämsän ulkoilumahdollisuudet saavat Kristiinalta kehuja, kodin lähellä sijaitseva Pukinvuori on erityisen tuttu, myös Himoksen polkuja on tallattu. Luonto on lähellä, sekä hiljaisuus. Kaupunki on ”kivankokoinen, juuri sopiva.”

– Kyllä Jämsässä on mahdollisuudet monenlaiseen olemiseen ja tekemiseen, itse olen juuri aloittanut uuden harrastuksen, lähdin mukaan taekwondon alkeisryhmään. On mukava oppia jotain ihan uutta. Ilmoittauduin myös avoimen yliopiston kurssille, hienoa että niitäkin voi suorittaa yhteistyössä Jämsän työväenopiston kanssa.

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Kuuntele myös Lounastauko-podcastin jakso, jossa Kristiina oli vieraana

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also