Ritarinkangas kulkee jämsäläisten rinnalla arjessa ja juhlassa

Valokuvassa kolmen vanha lapsi seisoo tuolilla ja leipoo tomerana pullaa. Toisessa kuvassa poika on hieman isompi, neljävuotias, ja nyt hän istuu keittiötasolla tekemässä ruskeaa kastiketta. Edelleen samat hommat jatkuvat, mutta enää Olli Hautaniemen, 34, ei tarvitse kiivetä tuolille tai pöydälle tarttuakseen työhön.

Olli tunnetaan etenkin jämsäläisen juhla- ja pitopalvelu Ritarinkankaan yrittäjänä, jonka vetovastuun hän otti harteilleen kuusi vuotta sitten. Se että mies päätyi ruoka-alalle ei ollut yllätys, mutta tie yrittäjäksi ei ollut yhtä itsestään selvä.

Ravintolakokiksi valmistumisen jälkeen Jämsänkoskelta kotoisin oleva Olli työskenteli kahdeksan vuotta huoltoasemalla, kunnes koki että on aika siirtyä muualle. Suunnitelmat olivat täysin auki, mutta varmaa oli pysyminen oman intohimon, eli ruuanlaiton parissa.

– Olin täällä Ritarinkankaalla mummoni hautajaisissa, kun Mäkisen Leena jutteli äidilleni että he etsivät paikalle jatkajaa. En innostunut ajatuksesta ensikuulemalta, mutta hieman myöhemmin soitin ja kysyin, olisiko heillä töitä tarjolla. Tunsin silloiset yrittäjät, Leenan ja hänen siskonsa Aira Altin, ja siitä keskustelut sitten käynnistyivät.

Kokki ja yrittäjä

Olli tunnustaa, ettei alkuun osannut ajatella itseään yrittäjänä, mutta innostui pikkuhiljaa. Yrityskaupat ja kiinteistön ostaminen oli iso päätös, mutta koskaan sitä ei ole tarvinnut katua.

– Leena ja Aira auttoivat alkuun, ja ovat edelleen kiireapulaisina mukana. Olen saanut paljon tukea ja kannustusta, Olli kiittelee. Myös äiti, Pirjo Hautaniemi, on ollut alusta saakka rinnalla ideoimassa ja tukemassa.

Ritarinkankaalla on juhlatilan lisäksi kaksi asuntoa, joissa toisessa asuu Pirjo ja pienemmän Olli remontoi keväällä itselleen. Työmatka siis on varsin lyhyt – kun astuu kynnyksen yli, ollaan jo pitopalvelun puolella.

Jämsän Haaralankankaalla sijaitseva Ritarinkangas on vuodesta 2000 alkaen nähnyt valtavan määrän juhlia; se onkin monelle jämsäläiselle tuttu häistä, synttäreistä, muistotilaisuuksista, monenlaisista ilon ja surun hetkistä. Olli kertoo, että ennen koronaa juhlia järjestettiin yleensä kahdet joka viikonloppu, joskus jopa kolmet päivässä.

Olli Hautaniemi viihtyy Ritarinkankaan rauhallisissa maisemissa.

Tila sijaitsee mäntymetsän suojaisassa katveessa, motocrossradan läheisyydessä. Vaikka motocrossiin melua kuuluukin, ei sijainnista ole koskaan ollut ongelmaa.

– Homma toimii hienosti crossi-porukan kanssa, me puolin ja toisin ilmoitellaan etukäteen tapahtumista.

Lämmin ateria kotiovelle

Yrittäjänä Olli ei suinkaan ole tyytynyt ainoastaan vanhan toiminnan ylläpitämiseen, vaan hommaa on kehitetty jatkuvasti. Juhlapaikka on kokenut muodonmuutoksen ja ilmeen raikastamisen muutaman vuoden takaisen remontin myötä, josta yksi näkyvimmistä merkeistä on pitkä ulkoterassi pöytineen ja tuoleineen. Myös myyjäisiä ja kirpputoreja on järjestetty.

Olli pyöritteleekin mielellään monenlaisia ideoita läheistensä kanssa, ja varsinkin eräs ilmaan heitetty ajatus osoittautui merkittäväksi. Se on pelastanut läpi korona-ajan, joka puolestaan torppasi ihmisten juhlat.

– Vanhusten ruokapalvelu on kolmatta vuotta käynnissä. Aluksi ajattelin, että kokeillaan vain pienimuotoisena, mutta suosio yllätti. Nyt ruokarinkiin kuuluu noin 70 ikäihmistä. Lämmin ateria kuljetaan perille tarvittaessa joka päivä.

On selvää, ettei Olli pysty hoitamaan koko urakkaa yksin, ja yksi vakituinen työntekijä onkin palkattu pestiin. Positiivista palautetta on tullut roppakaupalla – tavallinen, itsevalmistettu kotiruoka maistuu ja kohtaamiset ovat muodostuneet tärkeiksi.

Olli ajaa syrjäkylien reitit itse, ja kertoo että noin 60 kilometriä tulee mittariin joka päivä. Jos kaikki reitit laskee yhteen, kertyy päivittäistä matkaa lähes 200 kilometriä. Ruokaa tehdään monenlaista, ja ruokalistat ovat nähtävillä neljän viikon ajaksi. Kalaruuat lukeutuvat monen suosikkeihin, ja ne löytyvät myös Ollin omalta suosikkilistalta.

Reseptit eivät yleensä kuulu Ollin repertuaariin, sillä ruokia ja leipomuksia tehdään luovalla ja rennolla otteella. Ensin testataan mikä toimii ja mikä ei. Palaute on iso osa työtä, ja sitä kuunnellaan tarkasti. Makuja on tietenkin niin paljon kuin syöjiäkin, mutta etenkin juhlien osalta pyritään tarkasti noudattamaan asiakkaan mieltymyksiä. Jos Olli itse saa valita makean herkkunsa, on vastaus helppo:

– Laku, kyllä se on ehdottomasti parasta.

Juuret Jämsässä

Ritarinkangas tekee myös yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Tämä tulee ilmi haastatteluhetkellä jo pelkän huumaavan tuoksun kautta – Sipposen Ainon myyntiautoon on valmisteella erä ruisleipää. Myös Seija El Sayedin Luontaispuodin kahvilan tarjoamiset ovat lähtöisin Ritarinkankaan keittiöstä.

Ritarinkangas tekee yhteistyötä eri yrittäjien, muun muassa Aino Sipposen kanssa. Ainon myyntiautoon on valmistumassa erä ruisleipää.

Jämsäläisten yrittäjien kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Ylipäätään yrittäjät suosittelevat toisiaan tarvittaessa omille asiakkailleen, ja ilmapiiri on hyvä. Olli itse sanoo pyrkivänsä aina käyttämään paikallisia palveluita, ja hankkimaan kaiken tarvittavan kotiseudulta.

– Kyllä Jämsässä on hyvät palvelut. On ollut kiva huomata, miten keskustaan on tullut uusia yrityksiä, toivotan heille tsemppiä ja menestystä.

Paikallisia tuottajia tuetaan myös mahdollisimman paljon; esimerkiksi perunat ja porkkanat tulevat Ritarinkankaalle Hopsusta, ja mansikat sekä varhaisperunat Uusi-Riihijärven tilalta Jämsänkoskelta.

Olli on jämsäläinen jo viidennessä polvessa, joten juuret ovat syvällä Jämsän maaperässä.

– Olen asunut täällä aina, koskaan ei ole tullut halua tai tarvetta muuttaa muualle. Kaikki palvelut ovat lähellä, liikenne sujuvaa eikä turhia ruuhkia, ja onhan se mukavaa, kun sukulaiset ja ystävät asuvat likellä. Erityisen hyvin viihdyn täällä metsän reunassa, Haaralankankaan maisemissa.

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also