Seija El Sayed uskoo positiivisuuden sanomaan

Seija El Sayed Seija, 59, ajautui Luontaispuodin yrittäjäksi sattuman kautta. Hän on pitkänlinjan yrittäjä sekä kunnallispoliitikko, joka on mielellään mukana kehittämässä Jämsää. Kolmen lapsen äiti ja kahden lapsen mummo on kotoisin Jämsänkoskelta, joten juuret ovat syvällä seudun maaperässä.

Tiskin takana Seija El Sayed toivottaa hymyillen tervetulleeksi Jokilaakson Luontaispuotiin. Muutama asiakas viettää kahvihetkeään leppoisasti rupatellen. Seijan puoti on paljon muutakin kuin luontaistuotekauppa, se on kuin yhteinen olohuone, jossa voi nautiskella monenlaisia herkkuja, ja kaiken kruunaa kahvittelutila Kammarissa esillä oleva taidenäyttely.

Seija, 59, on tuttu monelle – hän on pitkänlinjan yrittäjä sekä kunnallispoliitikko, joka on mielellään mukana kehittämässä Jämsää. Kolmen lapsen äiti ja kahden lapsen mummo on kotoisin Jämsänkoskelta, joten juuret ovat syvällä seudun maaperässä. Luontaispuodin yrittäjäksi hän päätyi vuonna 2010 jopa sattuman kautta. Yrittäjyys sinänsä ei ollut uusi asia.

– Perustin 1993 Jämsänkoskelle Rusetti-nimisen kaupan, sekatavaraliike mistä löytyi vaikka mitä; kirjoja, koriste-esineitä, askarteluvälineitä sekä luontaistuotteita. Kauppa oli minulla kuusi vuotta, kunnes oli tehtävä ratkaisu. Olin yksin lasteni kanssa, eikä Rusetti oikein riittänyt tulonlähteeksi. Joten myin firman, ja lähdin opiskelemaan oppisopimuksella lähihoitajaksi.

Käänteentekevä bling-hetki

Kymmenen vuotta Seija ahkeroi vanhustyön parissa, suurimman osan ajasta sairaalan vuodeosastolla. Työ oli mukavaa, ja ala tuntui omalta. Jotain kuitenkin tapahtui; sinänsä arkinen, pieni kohtaaminen, mutta seuraukset olivat suuret.

– Luontaispuoti oli silloin Jämsän Citymarketin yhteydessä, ja menin sinne morjestamaan tuttua yrittäjää, joka sitten yllättäen kertoikin että olisi valmis luopumaan yrityksestään. Ikää alkoi jo olla, ja eläke houkutteli. Se oli kummallinen hetki, kuin ”bling”, joku lamppu syttyi. Innostuin heti.

Seijan Puodissa on paljon muutakin kuin luontaistuotteita, ja viime aikoina tarjonta onkin kulkenut enemmän elintarvikkeiden suuntaan. ”Otan mielelläni paikallisia tuotteita myyntiin.”

Ja niin Seija irtisanoutui vakituisesta työpaikastaan, ja pari-kolme viikkoa bling-hetkestä oli kauppakirjat allekirjoitettuna.

– Joo olen aika spontaani ihminen, teen mielelläni nopeita ratkaisuja, jos se vain on mahdollista, Seija nauraa.

Ala toki oli ennestään jo jollain tavoin tuttu, ja hoitoalasta on ollut paljonkin hyötyä, joten täysin tuntemattomaan nainen ei hypännyt. Seija opastaa ihmisiä tarvittaessa apteekkiin, ja toteaa, ettei ”bisnes koskaan mene hoitotaustan ohi.” Kiitosta saa myös Jämsän apteekki, josta puolestaan ohjeistetaan Seijan tarjonnan ääreen.

Yrittäjyys on ollut paljon muutakin kuin työtä, se on ollut myös todellinen henkireikä. Vuonna 2012 Seija sairastui rintasyöpään, ja itse asiassa Puoti nousi toipumisen kannalta isoon rooliin.

– Pidin sairauslomaa niin vähän kuin mahdollista, sillä halusin olla töissä; olla tekemisissä ihmisten kanssa, keskittyä muuhunkin kuin sairauteen. Koen että tällä kaikella on ollut suuri merkitys. Ehkä sillä oli joku syvempi tarkoitus, että päädyin yrittäjyyteen, ja tuskin olisin hoitotyötä enää kyennyt tekemäänkään, kovat syöpähoidot jättivät kehoon jälkensä. Vaikka paranin kyllä täysin, ja nyt voin hyvin.

Kauppaa, kahvittelua ja Kammaria

Luontaispuoti on jo vanha liike, ja Seija arvelee, että sillä on Jämsässä 30-vuotinen historia. Forumista se siirtyi aikoinaan Citymarketiin, ja viime vuonna Seija vihdoin löysi sopivat tilat Koskentieltä. Heti ensikuulemalta paikka kuulosti niin hyvältä, että vuokrasopimus tehtiin saman tien, tiloja näkemättä.

Gerard Munyempuwe

– Tykkään tästä paikasta, tänne olen saanut toteutettua pienimuotoista kahvilatoimintaa, lähituotteita myyntiin, ja lisäksi iloitsen valtavasti Kammarin taidenäyttelyistä.

Näyttelyt ovatkin lähteneet käyntiin hyvin, ja seinillä on ollut jatkuvasti teoksia. Seija haluaa mahdollistaa matalan kynnyksen taidepaikan, eikä veloita taiteilijoilta tilasta mitään. Myös asiakkaat ovat ottaneet ilolla vastaan mielenkiintoiset näyttelykokonaisuudet. Haastatteluhetkellä Kammaria koristaa Sira Moksin puhutteleva taide.

Kammarissa on vaihtuvia taidenäyttelyitä, Seijan takana näkyvissä Sira Moksin Ääriviivoja & Änkyröintiä -näyttelyn piirroksia.

Seija tunnustautuu ihmisrakkaaksi, ja nauttii työssään nimenomaan ihmisten kohtaamisista ja keskusteluista. Puotiin on kerääntynyt omia vakiporukoita, ja moni astuukin ovista sisään jonkin muun kuin ostettavan tuotteen takia. Sosiaalisuus ja Seijan valoisa persoona ovat iso osa Puodin ilmapiiriä.

Vaikka Seijalla onkin usein opiskelijoita opissa, pääsääntöisesti hän pyörittää putiikkia yksin. Se tarkoittaa melkoista työmäärää, mutta se ei aktiivista naista hirvitä.

– Saan energiaa tekemästäni työstä, ja ihmisistä. Vuorovaikutus on minulle tärkeää; kun antaa jotain muille, saa myös itselleen. Tämä liittyy myös kunnallispolitiikkaan, mikä on lähellä sydäntäni.

Nähdään hyvä

Seija on ollut 25 vuotta mukana Jämsän kunnallispolitiikassa; alun perin häntä pyydettiin sitoutumattomien uuteen ryhmään, ja siitä se lähti. Nyt porukka tunnetaan parhaiten nimellä Uusi suunta. Seija puhuu mielellään osallistavasta toiminnasta, siitä että asukkaita kuunnellaan ja heille annetaan mahdollisuus vaikuttaa.

Koko ikänsä Jämsässä asuneelle ja monessa mukana olevalle Seijalle on syntynyt vahva käsitys Jämsästä kaupunkina. Ja mikä parasta, nyt tuntuu olevan hyvä ”pöhinä” päällä. Keskustaa värittää uudet yritykset, joihin kannattaisi tutustua.

– Kannustaisin ylipäätään jalkautumaan Jämsään, käymään yrityksissä, uusissa ja vanhoissa, käyttämään palveluja. Vaikka ei itse jotain tietyn alan firmaa käyttäisikään, olisi hyvä jos osaisi kysyttäessä vaikkapa turistille kertoa mitä kaikkea on tarjolla. Kaikki osaavat markkinoida Jämsää!

Myös panostus Jämsän siisteyteen ja kauniiseen maisemointiin, puistoalueisiin ja Jämsänjoen ympäristöön, saavat kiitosta. Rohkeat peliliikkeet, kuten tonttihuutokaupat, ovat myös myönteisiä kehityssuuntia. Lisäksi yhteistyö yrittäjien kesken on aitoa ja vilpitöntä, ja esimerkiksi tapahtumia suunnitellaan yhdessä. Seijalla on hyvä sanoma johon yhtyä:

– Vapaudutaan vanhoista ennakkokäsityksistä, ja mennään uutta kohti positiivisella asenteella, huomataan hyvät asiat kaupungissamme, ja tuodaan niitä esiin. Meillä on täällä mahdollisuudet vaikka mihin!

”Kaikki osaavat markkinoida Jämsää”

Seija El Sayed

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös