Maskisuosituksesta luovutaan pääosin

Maskisuosituksesta on pääosin luovuttu. Maskia suositellaan kuitenkin yhä käytettäväksi ruuhkissa ja erilaisissa riskitilanteissa.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että Pirkanmaalla otetaan käyttöön kansalaisten kasvomaskisuositus, joka noudattelee THL:n kasvomaskien käytön suosituksia. Sen mukaan jokainen voi oman harkintansa mukaan käyttää kasvomaskia suojatakseen itseään esimerkiksi ruuhkaisissa liikennevälineissä ja sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Maskin käyttöä ruuhkissa kannattaa harkita erityisesti, jos

– on rokottamaton aikuinen
– on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta
– hakeutuu koronaepäilyn vuoksi testiin tai hoitoon
– joutuu välttämättömästä syystä liikkumaan hengitystieoireisena kodin ulkopuolella
– tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu korona) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä

THL:n ja Pirkanmaan maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä päättää työnantaja riskinarvioinnin perusteella ja Työterveyslaitoksen ohjeistuksen pohjalta.

Sote-asiakastiloissa jatketaan maskien käyttöä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 26.4. tekemän linjauksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta sairaaloiden osastoilla, poliklinikoilla sekä muissa potilaiden hoito-, tutkimus- ja vastaanottotiloissa. Ensihoidossa ja päivystyksissä FFP2-hengityksensuojainta suositellaan hengitystieinfektio-oireisten potilaiden tutkimiseen ja hoitoon. Koronapotilaiden lähihoidossa ja koronanäytteenotossa suositellaan niin ikään FFP2-hengityksensuojaimen käyttöä.

Ympärivuorokautisen hoivan asiakastiloissa, joissa liikkuu asukkaita, asiakkaita tai heidän läheisiään, kotihoidossa sekä riskiryhmien sosiaalihuollon avopalveluissa suositellaan henkilökunnalle edelleen kirurgisen suu-nenäsuojainten käyttöä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vieraileville suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaaloissa tiloissa, joissa tutkitaan tai hoidetaan potilaita sekä ympärivuorokautisen hoivan tiloissa. Potilaille suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaalassa ja vastaanotoilla asioidessa.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 26.4.2022 (linkki)

Jämsän koronaluvut laskussa

Tapausmäärät ovat viimeisen kahden viikon aikana Jämsässäkin kääntyneet laskuun ja ovat linjassa maakunnan muiden alueiden kanssa. Jämsä noudattaa Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän yhteisiä suosituksia.

– Maskisuosituksesta luopuminen ei kuitenkaan tarkoita maskien käyttökieltoa, vaan yksilöiden oma harkinta ja vastuu korostuu nyt niin maskien käytössä kuin hyvien hygieniakäytäntöjen ylläpidossa. Eli muistetaan kuitenkin pestä käsiä, pitää turvavälejä ja etenkin pysyä kotona, kun ollaan sairaita, hallintoylilääkäri Jyri Moilanen muistuttaa.

Jämsän kaupunki on jakanut suojamaskeja kaupungin neuvonnasta ja kirjastosta. Maskeja on saatavilla edelleen toukokuun loppuun saakka neuvonnasta ja pääkirjaston sulun aikana uimahallilta.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste, p. 0400 742 751
Hallintoylilääkäri Jyri Moilanen, p. 040 617 5215

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös