Apua työnhakuun

 • Työnhaussa on useita erilaisia kanavia ja vaiheita. On helpompi tarttua työnhakuun, kun tietää mitä työtä etsii, mistä ja miten.

  Työnhakijan kannattaa aloittaa usein helpoimmasta päästä eli työpaikkailmoituksista. Joidenkin arvioiden mukaan vain noin 30 % työpaikoista on näkyvillä julkisesti, joten työpaikan voi löytää myös piilotyöpaikkojen joukosta. Näin ollen työpaikan hakemisessa kannattaa ajatella rekrytointia työnantajan näkökulmasta.

  Tietoa työmahdollisuuksista löydät mm. TE-palveluista, työnhakusivustoilta, sosiaalisesta mediasta, potentiaalisten työpaikkojen verkkosivuilta, sanoma- ja ilmaisjakelulehdistä jne. Kannattaa aktiivisesti ottaa suoraan yhteyttä kiinnostavaan yritykseen ja tiedustella avoimia työpaikkoja.

  Tärkeää on myös tunnistaa omat vahvuudet, sekä kehityskohteet. Kun olet miettinyt keskeisimmät asiat itsestäsi ja toiveistasi työelämässä, voit löytää aivan uusia työkaluja, näkökulmia ja motivaatiota työnhakuun.

  Lisätietoja löydät:

  https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas

  https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/tyonhaku/vinkkeja-tyonhakuun

  https://toimistot.te-palvelut.fi/web/suoma/etusivu

 • Kuntakokeilun asiakkaana sinulla on omavalmentaja, joka auttaa ja ohjaa sinua. Omavalmentajasi auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivat työpaikat ja palvelut.

  Työnhakuun voit saada tukea erilaisista valmennuksista, joissa vahvistetaan työnhakuosaamista ja etsitään uusia mahdollisuuksia työhön palaamiseen

  Työnhakuvalmennus
  Työnhakuvalmennuksessa voit harjoitella työnhakua. Valmennuksessa kerrotaan, miten haet työtä. Siellä kerrotaan myös, millä aloilla on pulaa työntekijöistä ja miltä aloilta on vaikea saada töitä. Lisäksi kuulet, millaisia työntekijöitä työnantajat haluavat palkata. Valmennuksessa tutustut työnhaun sähköisiin kanaviin ja välineisiin, joita ovat esimerkiksi verkkosivut.

  Uravalmennus
  Jos et tiedä, minkä ammatin valitset tai mitä haluaisit opiskella, voit osallistua TE-palveluiden uravalmennukseen. Uravalmennus on palvelu, jossa saat ohjausta ja neuvoja ammatinvalintaan ja koulutukseen.

  Työhönvalmennus
  Jos tarvitset apua työpaikan etsimisessä, voit saada TE-toimistosta oman valmentajan. Työhönvalmentaja tukee sinua, kun etsit työpaikkaa tai aloitat työn. Hän voi myös auttaa sinua, jos olet kiinnostunut oppisopimuskoulutuksesta.

 • Työkokeilun avulla voit tutustua työelämään, eri työtehtäviin ja ammattialoihin sekä saada apua soveltuvuuden selvittämisessä. Työkokeilun tavoitteena on ammatillisten suunnitelmien selkiyttäminen. Työkokeilun avulla voidaan myös tukea paluutasi työmarkkinoille pitkän poissaolon jälkeen.

  Työkokeiluun voit lähteä mm. seuraavissa tilanteissa:

  • Sinulta puuttuu ammatillinen koulutus.
  • Alan vaihto on välttämätön joko terveydellisistä syistä tai työmarkkinoiden rakennemuutoksen takia.
  • Olet ollut pitkään poissa työmarkkinoilta joko pitkittyneen työttömyyden tai esim. perhevapaiden vuoksi.
  • Harkitset yrittäjyyttä ja haluat selvittää kiinnostustasi ja soveltuvuuttasi yrittäjäksi.
  • Lisätietoja löydät Työkokeilu – Palvelut – Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

  Mikäli kiinnostuit työkokeilusta, keskustele asiasta omavalmentajasi kanssa

Jaa sosiaalisessa mediassa