Urheiluvälineitä jo toisessa polvessa

Urheile ja työtä tee!

– Liikunnan kipinää eivät edes lumeton talvi ja korona nujertaneet, sanoo Sportia Jämsän tuore yrittäjä Jouni Heinonen. Koronakevään trendi on omatoimiliikunta.

Sportia Jämsä

Sportia Jämsä on alan ainoa erikoisliike paikkakunnalla. Jouni, Hannu ja Maija-Riitta Heinonen uskovat, että lähipalvelulle on kysyntää.

Liikkuva Jämsä tuntee Heinosen Hannun, joka on myynyt paikkakunnalla liikuntavälineistöä yli 30 vuotta. Vaikka liiketoiminta siirtyi viime syksynä puolison ja pojan käsiin, viihtyy eläkeläinen edelleen työmaallaan polkupyöriä korjailemassa.

Työpäivän päätteeksi hän hyppää – kuinkas muuten – fillarin selkään. Työmatkan lisäksi hän polkaisee usein pidemmänkin lenkin.

Jouni Heinonen on lähtenyt isänsä jäljille, sillä liikunta ja liike-elämä kulkevat tässä perheessä yhtä jalkaa. Jouni harrastaa aktiivisesti useita lajeja ja vetää junnuille esimerkiksi hiihtokoulua. Nuorena hän hiihti itsekin kilpaa.

Yrittäjyys on tullut Jounille sananmukaisesti äidinmaidossa, sillä jo pikkupoikana hän oli isänsä Hannun ja äitinsä Maija-Riitan mukana kaupalla.

– Aina kannattaa yrittää, hän toteaa lähdöstään yritysmaailmaan.

Juostaan, jos ei päästä ladulle

Urheile ja työtä tee. Se on ollut Heinosen perheen motto siitä pitäen, kun he perustivat 1983 urheiluliikkeen Juankoskelle. Parin vuoden kuluttua he palasivat yrittäjiksi Hannun kotikaupunkiin Jämsään.

Jämsäläiset ovat hakeneet vuosikymmenten ajan Heinoselta lenkkarinsa ja verkkarinsa. Muutama vuosi sitten Sportia Jämsä jäi paikkakunnan ainoaksi urheilun erikoisliikkeeksi. Kulunut talvi on ollut talviliikunnan osalta kuitenkin historian huonoin, kun suksikauppa hyytyi lumen puutteeseen.

– Jos ei pääse hiihtämään, keksitään muuta, rohkaisee Jouni Heinonen ja esittelee polkujuoksuun tarkoitettuja jalkineita.

Sportia Jämsä

Tavallinen lenkkitossu ja polkujuoksuun kehitetty kenkä ovat pohjarakenteeltaan erilaiset, esittelee Jouni Heinonen.

Hän kertoo, että polkujuoksu on nouseva laji, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Jämsässä lajia on tehnyt tunnetuksi Himos Trail. Se on lajin harraste- ja tapahtumayhteisö, jossa myös Sportia Jämsä on vahvasti mukana.

– Tapahtumat ovat koronaviruksen vuoksi tauolla, mutta yksin ja pikkuporukoilla lajia voi harrastaa.

Perheyritys on pärjännyt

Heinosten liiketoiminta nojaa kolmeen vankkaan pylvääseen. Ne ovat laatu, palvelu ja paikallisuus. Kauppiaiden ladun varrelle on mahtunut ylä- ja alamäkeä, lamaa ja noususuhdannetta. Sitkeys on kuitenkin palkittu, kun toinen sukupolvi aloitti liikkeen pyörityksen.

Sportia Jämsä

Janika Salminen löytää paikallisesta liikkeestä välineet ja asusteet liikuntaan. Housuja hänelle esitteli Maija-Riitta Heinonen.

Asiakkailta he saavat tämän tästä kiitosta olemassaolostaan.

– Meillä käy esimerkiksi lomalaisia, jotka haluavat asioida varta vasten paikallisessa perheyrityksessä, sanoo Maija-Riitta.

Erikoisliike ei ehkä pysty kilpailemaan hinnoissa markettien kanssa, mutta se ei ole tarkoituskaan.

– Meillä etsitään asiakkaalle sopiva ja laadukas tuote ja jälkipalvelukin toimii.

Jälkipalvelua ovat esimerkiksi polkupyörien korjaaminen ja suksihuolto sekä luistinten teroituspalvelu.

Jouni Heinonen tekee aktiivista yhteistyötä alueen urheiluseurojen ja muiden toimijoiden kanssa. Hän arvostaa aitoja kohtaamisia liikuntaväen kanssa, joiden kautta avautuu uusia verkostoja.

– Nettikauppaa pitäisi kehittää myös. Toisaalta se ei ehkä ole ekologisin tapa postituksineen ja palautuksineen, hän pohtii.

Nyt liikutaan ulkona

Kivijalkakaupassa tarvitaan pelisilmää ja ennakointia, jotta hyllystä löytyvät juuri ne tuotteet, joita liikkuva kansa kulloinkin kaipaa.

Mitkä ovat koronakevään 2020 liikuntatrendit?

Heinosten mukaan ihmiset halajavat nyt ulos. Toinen trendi on omatoimikuntoilu, sillä ryhmäliikunnat ovat tauolla.

– Etsitään liikuntamuotoja, joita voi harrastaa yksin tai muutaman hengen porukassa. Esimerkiksi frisbeegolf jatkaa suosiotaan.

Polkupyöräkausikin pärähti käyntiin jo maaliskuussa. Sähköavusteiset pyörät ovat kevään hitti.

– Läskipyörätkin ovat suosittuja. Ja yllätys, yllätys – kuntopyörien kysyntä on pitkästä aikaa lisääntynyt.

Liikkuminen kannattaa aina. Jämsässä on luontoa, jossa voi kulkea vapaasti.

– Metsät ovat aina avoinna. Toijalanranta, Myllymäki, Pukinvuori ja monet luontokohteet löytyvät läheltä, muistuttavat kauppiaat.

Heinoselta voi käydä kysymässä myös vinkkejä reiteistä. Hannu Heinosella on omakohtaiset kokemukset Jämsän pyöräteistä ja karttojakin löytyy.

Sportia Jämsä

Hannu Heinosen työ ja vapaa-aika ovat tukeneet aina toisiaan. Hänen intohimolajinsa on pyöräily.

(Teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen)

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also