ÄRM: Rakennemuutoksesta siirrytty kehittämisvaiheeseen

Vaikka äkillinen rakennemuutos Jämsän alueelta on sulanut, työ kehittämisen ja elinvoiman eteen jatkuu voimakkaana, todettiin Jämsän äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) työryhmässä tänään.

Vaikka äkillinen rakennemuutos Jämsän alueelta on sulanut, työ kehittämisen ja elinvoiman eteen jatkuu voimakkaana, todettiin Jämsän äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) työryhmässä tänään. Maailman tilanteen nopea muuttuminen vaikuttaa monisyisesti niin kaupungin kuin eri kehittämisorganisaatioiden sekä monien yritysten toimintaan.

– Olemme siirtyneet rakennemuutoksen hallinnan vaiheesta monta askelta eteenpäin. Akuuttia tilanteen hallintaa, josta työryhmän työ lähti liikkeelle, ei enää samankaltaisena ole, maaliskuun alusta kaupunginjohtajaksi palannut Hanna Helaste sanoo.

Kaupunki varautuu ja valmistautuu muutoksiin

Maailman nykytilanne on näkynyt voimakkaasti maaliskuun aikana myös kaupungin toiminnassa.
– Koronakriisin hallinnasta olemme siirtyneet seuraavaan kriisiin. Valmiuden päivittäminen ja varautuminen maahantuloon on keskeisessä roolissa. Eri toimijoiden yhteistyö maahanmuuttoviraston ja SPR:n kanssa on aktiivista. Keskeinen muutoskokonaisuus tällä hetkellä on hyvinvointialueen perustaminen ja sotepalveluiden turvallinen siirtäminen hyvinvointialueelle. Jämsässä sote-palveluissa on kyse mittavasta kokonaisuudesta niin oman toiminnan kuin ulkoistetun palvelutuotannon osalta, Helaste summaa.

Elinvoimajohtaja Anna-Liisa Juurinen kertoi hankkeiden toteutuksen edenneen suunnitellusti. Jämsään saadulla rahoituspotilla on jatkettu uusien hankkeiden valmistelua yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on muun muassa työpaikkojen synnyttäminen, yritysten kehittyminen, osaavan työvoiman hankinta sekä tutkimus- ja kehittämispanoksien lisääminen. Lisäksi varaudutaan tulevaan te-hallinnon ja yrityspalveluiden muutokseen.

Yritystukialuekartta lausunnolla

Uudistettu yritystukialuekartta on ollut lausuntokierroksella. Uuden yritystukialueen hyväksyminen voi helpottaa yritysten hankkeiden etenemistä ja merkitä positiivisia tulevaisuuden näkymiä yrityksille rahoitettavien hankkeiden osalta.
– Mikäli mutkia matkaan ei tule, yritystukialueen muutos voisi astua voimaan 1. toukokuuta alkaen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Jämsässä pienet yritykset voivat saada investoinneilleen 35 prosentin tuen, keskikokoiset 25 prosenttia ja suuretkin yritykset 15 prosenttia. Tuet myöntää ELY-keskus, Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitosta täsmentää.

Työllisyys ja koulutus

Keski-Suomen osalta työvoiman saatavuudessa on edelleen ongelmia, vaikka toisaalta työpaikkoja on tarjolla. Jämsässä työttömiä koko työvoimasta on 13,2 %. Kaipolasta työttömäksi jääneistä työttömänä työnhakijana on 114 henkilöä. Kaipolalaiset ovat osallistuneet muun muassa hoiva-avustajakoulutukseen, metsäalan koulutuksiin, IT-alan koulutuksiin sekä yrittäjyyskoulutuksiin. TE- toimisto ja Jämsän kaupunki ovat aloittamassa yrityskäyntejä, joiden tavoitteena on saada käynnistettyä mm. rekrykoulutuksia alueella yritysten tarpeiden mukaisesti.

– Ukranalaiset tulevat Suomeen tilapäisen suojelun puitteissa ja ovat oikeutettuja työnhakuun, koulutuksiin sekä palveluihin. Työtä voi hakea myös suoraan työmarkkinoilta, mutta mikäli he tarvitsevat muita palveluja, kannattaa ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon, Tuula Säynätmäki Keski-Suomen TE-toimistosta muistuttaa.

Äkillinen rakennemuutos on tilanne, jossa globalisaatio ja tuotantorakenteen muutokset aiheuttavat äkillisiä ja merkittäviä pysyviä vaikutuksia alueen kehittymiseen. Äkillisen rakennemuutoksen työryhmään osallistuu Jämsän kaupungin keskeisiä toimijoita sekä Kaipola Green Portin, Kaipola Recyclingin, Patrian, Keski-Suomen liiton, Keski-Suomen TE-toimiston, ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön, yrittäjäyhdistyksen ja Gradian edustajia sekä jämsäläiset kansanedustajat. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 20.4.2022.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste, p. 0400 742 751

Tiedotetta korjattu klo 13.:37: Yritystukialuekartta on ollut lausuntokierroksella.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös